9. 5. 2022, 09:22

Počivalšek z veliko obljubo nad cene goriv: mu jo bo uspelo izpolniti?

Bobo

Breme cen goriv je s posledicami finančnega prilagajanja trgu ostalo na plečih posameznih derivatnih verig.

V začetku tega meseca Slovenci znatne rasti cene surove nafte nismo občutili. Ta se je kot posledica vojne v Ukrajini predvsem dotaknila trgovcev. 

Sredi marca, ko so borzne cene goriv kot posledica vojne v Ukrajini podivjale, je vlada posegla in omejila cene. Tržna cena dizla bi v tistih dneh presegla 1,8 evra za liter, a jo je vlada omejila na 1,54 evra. Cena bencina bi bila okoli 1,62 evra za liter, omejili so jo na 1,5 evra. 

Kot poroča N1 trgovci, ki so mesec in pol zaradi visokih nabavnih cen nafte delali izgubo zdaj pričakujejo, da jim bo država izgube povrnila.

Novinarji so ministra Zdravka Počivalška večkrat vprašali, kako bodo pokrili razliko med regulirano in tržno ceno, a ni jasno odgovoril. Je pa poudaril, da ne želijo bremeniti trgovcev ali morda katerega celo odgnati. “Zaščititi moramo tudi trgovce, kajti ni naš interes, da bi v Sloveniji ostal samo en dobavitelj pogonskih goriv,” poroča N1. 

Daniel Novakovič/STA

To je obljubil gospodarski minister 

Z omejitvijo veleprodajnih cen je vlada naftnim trgovcem zapovedala samoregulacijo cen goriv, kar je storila na podlagi zakona o kontroli cen. Ta določa tudi, da lahko vlada podjetjem, ki jih regulacija ni prizadela občutno, določi primerno nadomestilo. 

Po informacijah N1 je Počivalšek trgovcem to nadomestilo že obljubil. 

Na Petrolu pojasnjujejo, da pričakujejo oblikovanje modela za izračun škode in povračilo izgubljenega prihodka. “Kljub temu da način izračuna gospodarske škode še ni znan, imamo zagotovila ministrstva za gospodarstvo, da bomo trgovci dobili povrnjeno škodo. Naša ključna usmeritev je, da pridobimo ustrezno nadomestilo za povračilo nastale gospodarske škode, vključno z izgubljenim dobičkom,” so potrdili na Petrolu. Podobno so za N1 povedali tudi na Molu.

Bobo

Kolikšna je škoda in koliko bi zdaj država morala plačati, ni znano. Ne v Petrolu ne v Molu nam številk niso razkrili. Oboji pa pravijo, da je ta "zelo velika".

Subvencije tujcem, ki so točili pri nas

Velik finančni del učinkov so koristili tudi tujci. Kot pišejo na N1 so regulacije naftni trgovci zaznali tudi po petkrat večje povpraševanje s strani tujih tovornjakarjev in nekaj deset odstotkov večje povpraševanje na obmejnih črpalkah.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ