19. 5. 2022, 16:48

Podjetniki odločno proti novi koalicijski pogodbi, kaj jih je tako zmotilo?

Bobo

V Klubu slovenskih podjetnikov upajo, da Robert Golob kot izkušen gospodarstvenik tega ne bo storil. Kaj vse predlagajo novi vladi?

Glede osnutka koalicijske pogodbe najverjetnejše bodoče vlade so se oglasili v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC), kjer po preučitvi dokumenta ocenjujejo, da gre za ukrepe, ki ne gredo v prid razvoju in napredku podjetništva in širše družbe. 

sbc.si

Je ogrožen razvoj gospodarstva?

Po mnenju SBC s poslovnim okoljem povezani ukrepi v osnutku koalicijske pogodbe kažejo, da se vračamo v neke druge čase, kjer delo ni vrednota in kjer ljudje, ki ustvarjajo za blaginjo družbe, niso spoštovani. 

Podjetniki izražajo upanje, da najverjetnejši bodoči mandatar dr. Robert Golob, ki je tudi izkušen gospodarstvenik, Slovenije ne bo odmaknil od poti razvoja podjetništva, gospodarstva in s tem zagotavljanja blaginjo za vse. 

"V SBC zbrani podjetniki pričakujemo, da bodo pogoji za podjetniško delovanje ostali enaki, kot so, in da se na bistvenih področjih ne bodo spreminjali na slabše," so zapisali na svoji spletni strani.

Ob tem pa dodali tudi, da so proti temu, da bi se pogoji podjetniškega delovanja spreminjali izključno zaradi maščevanja prejšnji vladi. V klubu podjetnikov ocenjujejo, da je to "politika razdiranja, ne pa svoboda, ki jo je obljubljala verjetna nova vlada."

Kaj bi morala storiti nova vlada?

Po njihovem bi morala vlada plače zaposlenih dodatno razbremeniti, da bodo s poštenim delom na račune prejeli več denarja. V luči tega predlagajo, da naj nova vlada nadaljuje ukrepe v smeri razbremenitve dela zaposlenih. 

"S takšnimi ukrepi bomo dosegli, da si bodo lahko ljudje z lastnim denarjem, ki ga bodo pošteno zaslužili in prejeli na račune, kupili oziroma ustvarili dom po lastnih željah. Tako nam ne bo potrebno graditi stanovanjskih getov za reveže, kot predlaga osnutek koalicijske pogodbe."

Ob tem odgovorne v najverjetnejši bodoči vladi, Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo in finance, Matjaža Hana in Klemna Boštjančiča, pozvivajo, naj pred uvedbo ukrepov, ki bi vplivali na delovanje podjetnikov in širše gospodarsko okolje, vzpostavijo dialog s podjetniki in prisluhnejo njihovim argumentov.  

"Slovenski podjetniki smo namreč temelj podsistema, ki zagotavlja vse druge javne podsisteme: od šolstva, zdravstva, socialnega varstva, raziskovanja, kulture, varovanja narave do državne administracije", so še opozorili v SBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.