P.M. | 13. 2. 2023, 16:12

Podjetniki, pozor! Imamo rešitev, kako si lahko povrnete stroške zaradi visokih cen energentov

Profimedia

Vse višje cene energentov so otežile tudi poslovanje podjetij, a če boste pravočasno stopili v akcijo, se vam lahko povrne marsikateri strošek. Preberite.

Dne 28. 12. 2022 je stopil v veljavo Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZGOPEK), v katerem je določen tudi začasni ukrep pomoči za področje gospodarstva. Ta bo upravičencem omogočal tudi subvencioniranje povišanih stroškov za energente v letu 2023, vloge bo mogoče oddati v času od 21. do 28. februarja. 

Subvencije gospodarstvu za energente

V okviru zakona so za ta namen predvidene različne vrste pomoči, skupno je za subvencije za upravičene stroške od 1. januarja do 31. decembra 2023 na voljo 850 milijonov evrov, je zapisano na spletni strani javne agencije Spirit Slovenija, kjer so objavljeni tudi napotki, kaj lahko upravičenci pripravijo že pred samo oddajo vlog.

Upravičenci bodo ob izpolnjevanju pogojev lahko prejeli subvencijo za povišanje stroškov električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare.

Ukrep predvideva pet vrst pomoči, ki se razlikujejo predvsem v odstotku sofinanciranja upravičenih stroškov in najvišji višini subvencije na upravičenca.

Profimedia

Ste med upravičenci?

To so gospodarske družbe in samostojni podjetniki, gospodarsko-interesna združenja, zadruge, gospodarske zbornice, sindikati, zasebna društva in zasebni zavodi, ki so bili registrirani za opravljanje gospodarske dejavnosti do vključno 30. novembra 2021. 

Osnova za določitev upravičenosti do pomoči je povečanje cene energenta v letu 2023 za najmanj 1,5-kratnik v primerjavi s povprečno ceno v letu 2021, določena pa je tudi spodnja meja skupne višine pomoči, ki mora presegati 600 evrov. Višina subvencije znaša med 40 in 80 odstotki upravičenih stroškov in je odvisna od vrste pomoči, so še pojasnili na Spiritu.

Profimedia

Prvo izplačilo bo izvedeno do konca marca

Izplačila bodo v višini 80 odstotkov višine pomoči za posamezno izplačilo. Prvo izplačilo bo izvedeno do vključno 31. marca za upravičene stroške od 1. januarja 2023 do vključno 31. marca 2023, naslednja izplačila za obdobje od aprila 2023 do decembra 2023 pa se bodo izvajala mesečno do 30. v mesecu za tekoči mesec. 

Upravičenec bo za vsak mesec upravičenega obdobja upravičen do ene dvanajstine ocenjene višine pomoči celotnega upravičenega obdobja. Do 28. februarja 2024 bodo izplačana tudi zadržana sredstva v višini 20 odstotkov višine pomoči glede na dejansko porabo. Pred oddajo vloge mora imeti zakoniti zastopnik upravičenca za podpis vloge urejeno kvalificirano digitalno potrdilo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol