11. 3. 2024, 14:45 | Vir: STA

Podražitve utrpele tudi druge oblike dela: kje so še dvignili ceno?

Profimedia

Višina prispevkov se usklajuje z gibanjem povprečne plače, izplačane za obdobje od januarja do decembra preteklega leta, v primerjavi s povprečno plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in jo enkrat letno določi minister, pristojen za delo, najpozneje do 1. aprila v koledarskem letu.

Cene vrednotnic za osebno dopolnilno delo - ena vrednotnica za posameznega izvajalca dela velja za koledarski mesec - se bodo z aprilom podražile za 1,14 evra na 12,93 evra, so sporočili z ministrstva za delo. Sistem vrednotnic za osebna dopolnilna dela je v Sloveniji s ciljem zajeziti delo na črno zaživel v letu 2015.

Vrednotnice so bile s prenovljenim zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno vzpostavljene z namenom spodbujati zakonito opravljanje del, ki se najpogosteje opravljajo na črno. Kdor hoče opravljati ta dela, se mora prijaviti na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ki vodi seznam izvajalcev.

Izvajalec mora nato kupiti vrednotnico, s katero se zagotavlja zakonito naročilo in izvedbo dela, prinaša pa mu pravice iz naslova zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja (ena vrednotnica pomeni en dan pokojninske dobe). Vrednotnica se bo z aprilom podražila z 11,79 na 12,93 evra; višina prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo znašala 10,06 evra, za zdravstveno zavarovanje pa 2,87 evra.

Profimedia

Pod osebna dopolnilna dela štejejo pomoč v gospodinjstvu, pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin, pomoč pri kmetijskih delih, varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom ter spremstvo oseb, ki potrebujejo nego. Na novo so bili z omenjenim zakonom na seznam vključeni inštrukcije, prevajanje, lektoriranje, izvajanje umetniških vsebin ob zasebnih dogodkih ter pomoč pri oskrbi hišnih živali.

Prav tako so osebno dopolnilno delo izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki jih je mogoče izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

Višina prispevkov za osebno dopolnilno delo se usklajuje z gibanjem povprečne plače, izplačane za obdobje od januarja do decembra preteklega leta, v primerjavi s povprečno plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in jo enkrat letno določi minister, pristojen za delo, najpozneje do 1. aprila v koledarskem letu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol