22. 11. 2023, 19:20 | Vir: STA

Pogajanja se nadaljujejo (a ne obrodijo sadov): v sindikatih javnega sektorja vse bolj omenjajo zaostrovanje aktivnosti

Bobo

Če jim vlada ne bo posredovala predlogov, ki bi ustrezno odgovorili na njihove zahteve, bodo šli na ulice.

Vlada in sindikati so se po dolgem času sestali na pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo. Tako v okviru stebrov kot celotnega javnega sektorja so sicer pogajanja v zadnjem času zastala. Tudi zdaj glede na izjave sindikatov vsebinsko niso dosegli napredka. Če premika v pogajanjih ne bo, pa v sindikatih vse bolj omenjajo zaostrovanje aktivnosti.

Zastoj pogajanj

V zadnjem času so pogajanja zastala. Sindikalna stran naj bi namreč po besedah generalnega direktorja direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Petra Pogačarja v pogajanjih postavila ultimat, da se pogajanj ne bo udeleževala, dokler ne bo umaknjen člen v zakonu o izvrševanju državnega proračuna, ki določa, da se v letu 2024 plače v javnem sektorju ne bodo uskladile.

Generalni direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar.

Generalni direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar.

Daniel Novakovič/STA

Minister za finance Klemen Boštjančič, ki začasno – po odstopu Sanje Ajanović Hovnikove – opravlja tudi funkcijo ministra za javno upravo, je zatrdil, da se zastoj v pogajanjih ni zgodil zaradi vladne strani in da so se danes pogajanja že nadaljevala. Poudaril je, da vlada nikoli ni prekinila teh pogajanj ali od njih odstopila. Zastoj se po njegovih besedah ni zgodil zaradi vladne strani, v tem kontekstu tudi menjava ministrice za javno upravo "pravzaprav ne igra nobene vloge".

Napovedali protestni shod

Vlada je sicer po protestu sindikatov pristala na umik prepovedi usklajevanja plač v javnem sektorju v letu 2024. V sindikatih pa zdaj pričakujejo vladni predlog načina uskladitve vrednosti plačnih razredov z inflacijo za prihodnje leto. Hkrati pričakujejo, da bodo pogajanja o tem vprašanju zaključili še pred koncem leta. Če se pogajanja ne bodo takoj nadaljevala in če jim vlada ne bo posredovala predlogov, ki bi ustrezno odgovorili na njihove zahteve, so v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, za 7. decembra napovedali protestni shod, smo poročali.

Protest javnega sektorja leta 2016.

Protest javnega sektorja leta 2016.

Bobo

Pogajanja o zdravstvenem stebru

Tako so se danes po dolgem času na pogajanjih o plačnem stebru sestali vlada in sindikati. Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je pojasnil, da je bil sestanek o plačilnem stebru za zdravstvo sklican na pobudo Fidesa.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Bliža se namreč konec leta in glede na zaveze iz sporazuma, ki sta ga Fides in vlada podpisala januarja, bi do takrat že morali oblikovati t. i. zdravstveni steber. Če vsebina ločenega plačnega stebra za zdravstvo ne bo implementirana do 1. januarja 2024, pa sporazum predvideva ločena pogajanja s Fidesom.

Kot je danes dejal Polh, dvomijo, da bo zdravstveni steber oblikovan do konca leta, a bi želeli, da vlada jasno pove, kako naprej. Pri tem pa zahtevajo konkretne rešitve, saj nanje čakajo že predolgo, je dejal.

Pojasnil je, da so vladi na podlagi podpisanega sporazuma poslali predlog aneksa h kolektivni pogodbi in po njegovih besedah so pripravljeni sesti za mizo ter se pogajati o predlogu aneksa, do katerega se vlada sicer doslej še ni opredelila. A če se do konca leta ne bo zgodilo nič, bodo zadeve pretehtali in v tem primeru je pač v prvem planu zaostritev sindikalnih aktivnosti, je dodal Polh.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je prav tako opozorila, da že kar nekaj časa čakajo na vladni odgovor na njihov predlog odprave plačnih nesorazmerij, pričakujejo tudi vladni odziv na predlog standardov in normativov v zdravstveni dejavnosti in za zdravstvene sodelavce v socialnem varstvu. Za zdaj po besedah Ilešič Čujovičove v sindikatih tudi še nimajo informacije, kdaj bi se lahko nadaljevala krovna pogajanja za javni sektor.

Boštjančič: "Predvidena časovnica za pogajanja v javnem sektorju je precej optimistična"

Po oceni ministra za finance Klemna Boštjančiča je časovnica, po kateri bi pogajanja v javnem sektorju zaprli do konca leta, precej optimistična. "Zdaj smo že v drugi polovici novembra, tako da se zdi časovnica, ki smo si jo zastavili pred enim letom, precej optimistična," je dejal glede predvidenih načrtov, da bi pogajanja na področju sistemskih sprememb zaključili do novega leta.

Minister za finance in začasni minister za javno upravo Klemen Boštjančič.

Minister za finance in začasni minister za javno upravo Klemen Boštjančič.

Daniel Novakovič/STA

Ločenih pogajanj s Fidesom in s šolskim sindikatom Sviz si ne želi. "Stališče vlade je ves čas enako, da se želimo z vsemi skupaj pogovarjati, ker verjamem, da lahko samo na ta način naslovimo ta tako imenovana nesorazmerja. Čim greš v individualna pogajanja, je to bistveno težje," je dejal minister. Po njegovih napovedih bodo takšno stališče zagovarjali tudi v prihodnje, pri čemer pa je potrebno strinjanje obeh strani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol