N. V. | 6. 10. 2023, 15:26 | Vir: STA

Končno! Sanja Ajanović Hovnik klonila pod pritiskom in odstopila, odšla pa z besedami, da ne želi ...

Sanja Ajanović Hovnik

Žiga Živulović j.r./Bobo

Kaj je navedla kot razlog odstopa?

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predsednika vlade obvestila, da nepreklicno odstopa s položaja ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. V odstopni izjavi predsedniku vlade je zapisala, da "ima čisto vest", saj ni storila nič nezakonitega. "Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako o neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države," je zapisala in Golobu sporočila, da nepreklicno odstopa z ministrske funkcije.

Ministrica za javno upravo naj bi po poročanju medija Delo odstopno izjavo napisala že včeraj. Predsednik vlade Robert Golob bo po prihodu s službene poti o tem obvestil državni zbor, so sporočili iz premierjevega kabineta. 

Borut Živulović/Bobo

V pismu naj bi se Golobu zahvalila za izkazano zaupanje, podporo in priložnost. V odstopni izjavi je sicer med drugim zapisala, da je v politiko vstopila na Golobovo vabilo ter je ponosna, da je lahko ob njem hodila kot soustanoviteljica stranke Gibanje Svoboda, strankarska kolegica, ministrica in neomajna zaveznica.

"V politiko sem se podala v času, ko je Slovenijo pretresala težka politična in zdravstvena kriza, s srčno in iskreno željo, da skupaj naredimo to državo boljšo za vse," je zapisala. Zatrdila je, da se je ves čas trudila delati po najboljših močeh, ob upoštevanju visokih moralnih in etičnih standardov, zakonito in transparentno ter s prizadevanje k ponovni vzpostavitvi kulturnega, spoštljivega in argumentiranega dialoga: "Verjela sem, da poenotenje ciljev, soustvarjanje in sooblikovanje politik pomeni temelj za nadaljnji uspešni razvoj Slovenije."

Kot je še izpostavila, je bila v preteklem letu in pol pripravljena svoje zasebno življenje popolnoma podrediti zadanim cilje. "Nikakor pa si nisem mogla predstavljati, da bi lahko postala tarča medijskih napadov, v katerih sem obsojena vnaprej, v katerih dejstva niso pomembna, sodba pa je spisana," je Ajanović Hovnikova še zapisala v odstopni izjavi predsedniku vlade.

Kdo jo bo nadomeščal, za zdaj še ni jasno. Že v sredo pa je vlada za njeno namestnico kot vodje pogajanj s sindikati javnega sektorja imenovala Mojco Ramšak, državno sekretarko.

Ajanović Hovnikova pod drobnogledom

Ajanović Hovnikova se je v zadnjih dneh soočala z očitki o visokih stroških službene poti delegacije ministrstva v New York, ki je državo stala nekaj več kot 33 tisoč evrov, pa tudi v zvezi s potekom razpisa za nevladne organizacije, smo poročali.

Ajanović Hovnikova je v odstopni izjavi Golobu zagotovila, da je bil pereči razpis transparenten. Želi, da pristojni organi čim prej opravijo svoje delo.

"Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili," je prepričana Ajanović Hovnikova. Ob tem je poudarila, da če resnično verjamemo v vključujočo in odprto družbo, v kateri ni 'naših' in 'njihovih' nevladnih organizacij, ki so resnično eden izmed stebrov naše družbe, imajo pravico vse kandidirati za pridobitev javnih sredstev.

Pereči razpis

Spomnimo, med največjimi prejemniki sredstev na razpisu je bil Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnikova. Obenem je Primoracova pri pripravi dokumentacije za ta razpis pomagala še več drugim nevladnim organizacijam, ki so tudi bile uspešne na omenjenem razpisu.

Ministrica je sicer glede javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij v preteklih dneh poudarila, da se podjetje Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila, nato pa je svoj delež prepisala na mamo, ni nikoli prijavilo na noben razpis ministrstva za javno upravo. Ob tem je zatrdila, da ni vedela, da je Smart center sodeloval z drugimi prijavitelji na tem razpisu. Dejala je, da pa ni nobenega razloga, da bi bila prijava zavoda IPES, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac, kakorkoli sporna. Zatrdila je tudi, da z nekdanjo poslovno partnerko nista v komunikaciji.

Včerajšnja oddaja Tarča pa je razkrila dokument, iz katerega izhaja, da je ministrica zavajala, ko je trdila, da za prijavo inštituta njene prijateljice Kaje Primorac na razpis ni vedela in da že dolgo nista govorili. Ministrica se je zaradi dokumenta "posipala s pepelom", češ da je res podpisala pismo podpore, vendar je ob tem podpisala še "pet drugih pisem podpore""To je nekako pravilo, velja praktično na vseh ministrstvih. Službe pripravijo, podpišemo." Po tem razkritju je ministrico v sporočilu za javnost k odstopu pozvalo tudi 11 nevladnih organizacij.

V Gibanju Svoboda njeno odločitev spoštujejo odločitev

V Gibanju Svoboda spoštujejo odločitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik o odstopu. Menijo, da je s tem odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali je pri vseh očitkih ministrici tudi prišlo do kakšnih napak, je povedala poslanka Tereza Novak.

Na vprašanje, ali je zaradi očitkov ministrici padla senca dvoma na vlado, pa je dejala, da je Ajanović Hovnikova z odločitvijo za odstop naredila korak v smeri odpravljanja dvoma. In dodala, da naj zdaj institucije opravijo svoje delo, da se ovrže senca dvoma.

Menjave ministrov

To je že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden. Odstopno izjavo je namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, premier pa je v državni zbor ta teden poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko, smo poročali.

Ajanović Hovnikova je sicer že peta ministrica iz kvote Gibanja Svoboda, ki je zamenjana. Poleg Brežana in Šinkove je Golob izgubil zaupanje še v notranjo ministrico Tatjano Bobnar in Danijela Bešič Loredana.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol