Uredništvo | 6. 10. 2023, 12:42

Tarča: Ajanović Hovnik ujeta na laži, zdaj se "posipa s pepelom" (bo končno odstopila?)

Borut Živulović/Bobo

S Kajo Primorac, svojo prijateljico in soustanoviteljico podjetja IPES, ki je na razpisu za nevladne organizacije prejel več kot 300.000 evrov, naj ministrica že od novega leta ne bi bila v stiku, a njen podpis na dokumentu, ki so ga pridobili ustvarjalci Tarče, to trditev postavlja na laž.

Včerajšnja oddaja Tarča je razkrila dokument, iz katerega izhaja, da je ministrica Sanja Ajanović Hovnik zavajala, ko je trdila, da za prijavo inštituta njene prijateljice Kaje Primorac na razpis ni vedela in da že dolgo nista govorili, poroča MMC RTV SLO.

Ministrica je 10. maja namreč podpisala dokument Izjava ministrstva o podpori programu inštituta IPES, kar pomeni, da je vedela, da se je na razpis prijavila njena prijateljica. Še več, kot vodja resorja, ki je sredstva delil, ji je celo napisala podporo. Po pisanju 24ur je ministrica tudi trdila, da je o spremembi razpisnih pravil, ki jo je podpisala junija, odločala razpisna komisija. Toda iz zapisnikov sej komisije tega ni mogoče razbrati, še več, komisija je predlog sprejela v dogovoru z vodstvom ministrstva. 

Ministrica se je zaradi dokumenta "posipala s pepelom", češ da je res podpisala pismo podpore, vendar je ob tem podpisala še "pet drugih pisem podpore". "To je nekako pravilo, velja praktično na vseh ministrstvih. Službe pripravijo, podpišemo."

Ministrica še vedno trdi tudi, da ni vedela, da je podjetje Smart Center v solastništvu njene mame za več nevladnih organizacij v zameno za sedemodstotno provizijo pripravljalo projekte na tem razpisu. Če zadeve ne bi priplavale na površje, bi Smart Center prejel najmanj 10.300 evrov.

Spomnimo ...

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se je znašla pod drobnogledom javnosti, ker je njena nekdanja poslovna partnerica in tudi osebna prijateljica Kaja Primorac zmagovalka do zdaj največjega razpisa ministrstva za javno upravo za nevladne organizacije.

Projekti, pri katerih je sodelovala kot prijaviteljica, partnerica in svetovalka, so od skupno 6,9 milijona evrov prejeli 813 tisoč evrov odobrenih sredstev, torej kar 12 odstotkov vsega razpisanega denarja.

Ob tem je ministrica Sanja Ajanović Hovnik pred tem podpisala spremembo pravil, ki so inštitutu Primorčeve IPES omogočila, da je na razpisu pridobil 300 tisoč evrov. Podjetje Smart Center, katerega solastnici sta ministričina mama Dragana Marjanović in Kaja Primorac, pa je za različne organizacije pripravljal projekte za prijavo na razpis v zameno za sedemodstotno provizijo.

Razpis ministrstva za javno upravo zdaj preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije. Ministričin dopis so prejeli prejšnjo sredo, 27. septembra, dan pred medijskimi objavami, ko je bilo že jasno, da bo zgodba prišla na dan; in ne prej, 21. septembra, kot trdi ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Z razpisom pa se ne ukvarja samo KPK, ampak tudi policija. Medtem nekateri neuradni viri trdijo, da naj bi ministrica v kratkem odstopila.