4. 10. 2023, 15:22 | Vir: STA

Ajanović Hovnikova se ne da, še naprej vztraja pri svojem: "Imam popolnoma čisto vest"

Borut Živulović/Bobo

Trdi, da jo vsi podpirajo.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik vztraja, da je v zvezi z razpisom za nevladne organizacije ravnala zakonito in transparentno. Prepričana je, da se bo za ravnanje ministrstva za javno upravo, nje osebno, kot tudi strokovne komisije v zvezi z razpisom na koncu izkazalo, da je bilo zakonito in v skladu z vsemi predpisi, ki na tem področju veljajo.

"Kot ministrica imam popolnoma čisto vest," je poudarila. Ker pa se zaveda, da je sum padel na celotno izvedbo razpisa in na samo ministrstvo, da je morda v tem primeru ravnalo sporno, bodo naročili tudi zunanjo revizijo, potem ko je že podpisala izredno notranjo revizijo, ki bo opravljena v novembru.

Borut Živulović/Bobo

Po njenih besedah je mogoče na mestu tudi razmislek o razveljavitvi celotnega razpisa. Najprej se je namreč pojavil sum na nepravilnost pri dveh prijaviteljih, nato še pri nekaterih in tako za zdaj ni jasno, koliko nepravilnosti naj bi pravzaprav bilo, je pojasnila.

Ministrica je tudi spomnila, da je komisiji za preprečevanje korupcije že podala prijavo in zaprosila za napotilo, kako ravnati v tem primeru. "Upam, da bodo zadevo pregledali pristojni organi," pravi. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da ves čas ravnajo transparentno in so zato vso dokumentacijo objavili tudi na spletnih straneh.

Ministrica je sicer glede javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij poudarila, da se podjetje Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila, nato pa je svoj delež prepisala na mamo, ni nikoli prijavilo na noben razpis ministrstva za javno upravo. Ob tem je zatrdila, da ni vedela, da je Smart center sodeloval z drugimi prijavitelji na tem razpisu.

Dejala je, da pa ni nobenega razloga, da bi bila prijava zavoda IPES, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac, kakorkoli sporna. Kaja Primorac je ena od številnih, s katerimi je v preteklosti sodelovala, a so se njune poti po besedah ministrice razšle v lanskem letu in nista več v komunikaciji. Da je IPES med prejemniki sredstev, pa je sama izvedela šele 5. septembra, je navedla.

Tudi predsednik strokovne komisije Luka Vidmar je zatrdil, da je bil razpis izveden na predpisan in zakonit način. Med drugim je povedal, da je sam predlagal spremembo razpisa, ker so se projekcije izkazale kot neustrezne, o tem pa je obvestil tudi nadrejeno. Nazadnje pa je šel predlog, ki po njegovem ni nekaj neobičajnega, v potrjevanje vodstvu ministrstva.

Glede dodelitve sredstev Zavodu CER partnerstvo, ki so ga ustanovile družbe Petrol, Slovenijales in Knauf Insulation, pa je pojasnil, da ima zavod status nevladne organizacije v javnem interesu. Po pisanju medijev pa so takoj poslali poziv za pojasnilo ministrstvu za infrastrukturo, ki je zavodu ta status podelilo.

Službeno na 33 tisoč evrov vredno potovanje

Kar zadeva službeno pot v New York, je Ajanović Hovnikova pojasnila, da je temeljit pregled pokazal, da obstaja "nekaj organizacijskih težav", ki so jih že začeli odpravljati. Hkrati so ugotovili tudi sume o nepravilnostih pri izdaji njene letalske vozovnice, zato so že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala. Če pri agenciji ne bodo naleteli na sodelovanje, pa so po besedah ministrice pripravljeni tudi iti v tožbo.

"Ampak dejstvo je, da ugotavljamo, da nakupi letalskih vozovnic, kot jih že leta poznamo v državni upravi, niso optimalni, zato bom, čeprav sem mislila, da se mi s tem ne bo treba ukvarjati, v najkrajšem možnem času vladi predlagala spremembo načina nakupa letalskih vozovnic," je pojasnila ministrica. Ugotovili so namreč, da organizacija in nakup vozovnic poteka prek štirih različnih organizacijskih enot na ministrstvu za javno upravo in da tudi tu velja "mnogo babic, kilavo dete".

Borut Živulović/Bobo

Janša napovedal interpelacijo

Ajanovič Hovnikova je še pojasnila, da zaenkrat ne vidi razloga, da bi se umaknila iz pogajanj v javnem sektorju. Če bodo takšne zahteve, pa se lahko tudi umakne.

Glede napovedane interpelacije, ki so jo zoper njo napovedali v SDS, se bo ustrezno odzvala, ko bo interpelacija vložena, je napovedala. Pojasnila je tudi, da za zdaj ne vidi razloga, da bi se umaknila od pogajanj v javnem sektorju. Če bodo takšne zahteve, se pa tudi lahko umakne.

Trdi, da jo vsi podpirajo

S predsednikom vlade Robertom Golobom je govorila v torek in v tem trenutku še vedno uživa njegovo zaupanje. "Predsednik vlade je za zdaj zadovoljen z mojimi pojasnili, koalicijskim partnerjem jih bom podala kmalu," je Ajanović Hovnikova obljubila, da bo koalicijskim partnerjem pojasnila podala v najkrajšem mogočem času.

Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord