D. D. | 29. 7. 2023, 14:49

Z avgustom znova podražitve: za koliko se bo stanjšala vaša denarnica?

Profimedia

V torek nas bo spet udarilo po žepu.

V avgustu se nam spet obetajo nove podražitve goriv. V primeru, da vlada ne bo posegla v trošarine, bo v torek cena 95-oktanskega neosvinčenega bencina prvič letos presegla 1,50 evra in sicer za pet centov. Pred letom dni je po umiritvi cen na mediteranskih trgih liter bencina padel na 1,52 evra. Res, da je bila cena surovine višja kot danes, so bile pa dajatve na bencin opazno nižje.

Dvignila se bo tudi cena dizla, po novem bo namreč treba za liter odšteti kar 1,55 evra.  V tem primeru bo cena za liter dizla za 0,12 evra nižja kot pred letom dni, poročajo Finance, ob tem pa opozarjajo, da se je formula za reguliranje cen v zadnjem letu in pol večkrat spreminjala

Za koliko bo po novem tankanje dražje?

Za koliko bo po novem tankanje dražje?

Profimedia

Konec junija podaljšana delna regulacija

Vlada je sicer cene goriva delno začela regulirati znova konec lanskega junija. Uredba je sprva veljala do 20. junija, nato pa je vlada pa je veljavnost uredbe podaljšala za eno leto, navaja N1.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se od 21. junija lani v Sloveniji vnovič izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Ta metodologija se v Sloveniji vnovič uporablja od 21. junija lani.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. V začetku lanskega septembra je bila vnovič uvedena tudi regulacija cene kurilnega olja.

Naslednja sprememba cen nas čaka 15. avgusta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol