N. Vo. | 4. 3. 2024, 12:01

Kmalu bo še umreti postalo predrago: dražijo se še te obvezne storitve, breme za svojce vse večje

Bobo

Ob dražitvi osnovnih življenjskih potrebščin se dražijo tudi pogrebne storitve, katerih objavljene osnovne cene so precej zavajujoče. Vse manj ljudi si lahko ob slovesu svojcev privošči sedmino.

V zadnjem času so se v Sloveniji opazno zvišale cene osnovnih življenjskih potrebščin in surovin, kar je vplivalo tudi na stroške pogrebnih storitev, poroča Delo. Januarja so se cene teh storitev dvignile za 12,1 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta. Kljub temu, da je bilo lani zabeleženih 56 podjetij, ki se ukvarjajo s pogrebno dejavnostjo, pa končni stroški pogreba precej presegajo objavljene osnovne cene na spletnih straneh izvajalcev.

Bobo

Na primer, na spletni strani enega od komunalnih podjetij je objavljena cena za osnovni žarni pogreb 550 evrov. Vendar pa je dejanski račun za to storitev, kot ga je prejel svojec, znašal več kot 1600 evrov, poroča Delo.

Kot kaže, minimalni standardi, ki jih določa ministrstvo za gospodarstvo, v osnovni paket žarnega pogreba vključujejo samo osnovne stroške, kot so prijava pokopa, krsta za upepelitev, priprava in delo s pokojnikom, začasno obeležje, osnovna žara in pokop, minimalno pogrebno slovesnost in pogrebno moštvo. Vendar pa realni stroški pogosto presegajo to osnovno ponudbo, saj osnovni pogreb ne vključuje številnih nujnih storitev, kot so 24-urna pogrebna služba, prevoz pokojnika, urejanje dokumentov, vgradnja žarne niše in organizacija pogreba, kar lahko skupne stroške pogreba znatno poveča.

Bobo

Revizijsko poročilo Računskega sodišča je opomnilo na nujno potrebne spremembe v zakonodaji in neučinkovitost ministrstva za gospodarstvo pri nadzoru nad pogrebnimi in pokopališkimi dejavnostmi. Pričakujejo se zakonodajne spremembe, ki bodo med drugim jasneje opredelile obseg storitev in uredile cenovno politiko, da bi zagotovile bolj transparentne in pravične cene pogrebnih storitev.

Bobo

Dodatno breme za svojce pokojnikov predstavlja tudi usklajevanje pogrebnine in posmrtnine s stroški življenja, ki se vsako leto zvišuje. Kljub uskladitvam transferjev pa število upravičencev do teh sredstev pada.

V prihodnosti načrtujejo spremembe zakonodaje, ki naj bi izboljšale regulacijo pogrebne dejavnosti v Sloveniji, med drugim s predlogom sprememb zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti ter ureditvijo cen pogrebnih storitev, da bi olajšali breme svojcem in zagotovili dostojno slovo pokojnikom.