A. B. | 29. 4. 2022, 09:28

Poklukar o možnem novem valu koronavirusa

Anže Malovrh/STA

Minister za zdravje je opozoril, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja analizo epidemije covida-19. Kakšne rezultate pričakujejo? 

Kot je v izjavi za medije povedal Janez Poklukar lahko v drugi polovici maja pričakujemo analize epidemije, ki bodo pogoj za  oblikovanje nadaljnjih možnih scenarijev. Poklukar se sicer z ministrskega mesta poslavlja junija. 

V stranki Gibanje Svoboda si želijo, da bi bila nova vlada operativna že pred poletnimi počitnicami. Kot eno glavnih prioritet prihodnje vlade najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje prav pripravo na jesen, ko bi se lahko zapljusil nov val epidemije covida-19.

Kakšne so priprave na moreiten nov val? 

Poklukar na vprašanje o tem, kako se v zdravstvu pripravljajo na morebiten nov val, odgovoril, da pripravljenost primarnega in sekundarnega zdravstvenega nivoja ta trenutek ostaja nespremenjena. “Kajti moje osebno mnenje je, da sta bila učinkovita,” je povedal na novinarski konferenci, sicer namenjeni pojavu nove oblike hepatitisa, so zapisali na Maribor24. 

Profimedia

Na podlagi analize bodo na ministrstvu za zdravje pripravili strategijo za morebiten nov val. Po njegovih besedah bo strategijo treba začeti izvajati že v poznem poletju, “da dosežemo ustrezno precepljenost in zaščito prebivalcev”.

Priprave na jesenski in zimski čas pa potekajo v laboratorijih-

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je dodal, da smo v Sloveniji potrebne zmogljivosti v primeru novega vala povečali za več kot desetkrat, nekatere celo stokrat. K temu je kot razlog navedel tudi sredstva Evropske unije. 

Pandemija ni le zdravstveni, temveč tudi družbeni problem 

Na to, da pandemija covida-19 ni le zdravstveni problem, je opozoril Poklukar. 

Profimedia

“Seveda pa bo, kdorkoli že bo minister, potreboval pomoč vseh deležnikov, ne samo v zdravstvu, ampak širše v družbi. Samo na ta način bomo imeli tudi v bodoče zdravstvo, kot ga poznamo danes,” meni Poklukar.

Evropska komisija je po Poklukarjevih besedah državam članicam v teh dneh poslala priporočilo, kako se v umirjeni fazi pandemije pripraviti na morebitne nove valove.

Ključno sporočilo je, naj se nadaljuje cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 in cepljenje s prvim odmerkom. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.