R. K. | 14. 9. 2022, 12:03

Pokojnemu 83-letniku v mariborski bolnišnici ukradli denar za pogreb

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Mariborski policisti preiskujejo zavržno tatvino, ki je pod vprašaj postavila nadzor nad premoženjem.

Slovenijo pretresa tragična zgodba pokojnega 83-letnika, ki so mu iz sefa na covidnem oddelku UKC Maribor ukradli več tisoč evrov, ki jih je imel prihranjene za lasten pogreb. Kljub premoženju mu je zaradi tega posthumno grozilo, da bo na občinske stroške pokopan v skupni grob.

Čeprav je imel pokojni 83-letnik na banki premoženje, denar pa je vzel tudi s seboj v bolnišnico, je le malo manjkalo, da bi bil deležen socialnega pogreba. To so preprečili njegovi sorodniki iz Srbije, ki jih je o nastali situaciji obvestila pokojnikova soseda, poroča Večer.

Neznano kam izginilo 6.000 evrov

Da je denar 83-letnika nekdo ukradel, so opazili šele ob iskanju denarja drugega bolnika, ki je ravno tako izginil iz sefa. Ugotovili so, da naj bi iz sefa skupaj izginilo kar 6.000 evrov, ki so pripadali omenjenima bolnikoma. V bolnišnici so tatvino že prijavili policiji. 

Bobo

Informacijo, da je bil denar ukraden, so za omenjeni medij potrdili tudi v UKC, kjer pa zaradi preiskave podrobnejših informacij o dogodku ne razkrivajo. Kot so dejali, gotovino, ki jo bolniki prinesejo s seboj v bolnišnico, hranijo v sefih, ki so na vsakem oddelku. Lahko pa jo imajo bolniki tudi pri sebi in so za njo odgovorni sami, kar morajo v tem primeru tudi podpisati.

Kdo ima dostop do sefov?

Kot pravijo, denar tistih bolnikov, ki tega ne morejo storiti, popiše strokovni vodja oddelka. On je odgovoren tudi za to, da je gotovina položena v sef. Dostop do sefa ima po navedbah predstavnikov mariborskega UKC nato strokovni vodja zdravstvene nege. Vendar pa po neuradnih informacijah, ki so jih pridobili pri Večeru, to naj ne bi držalo.

Kot so zapisali, naj bi se sefi nahajali v sobah glavnih medicinskih sester, dostop do njih pa naj bi imela vsaka sestra. Po njihovih podatkih naj bi ključi viseli neposredno nad sefom, nad njegovo vsebino pa naj ponekod ne bi bilo nobenega nadzora. Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na UKC, a njihove odgovore še čakamo. 

PU Maribor

To ni prva velika tatvina letos

Kot so sporočili mariborski policisti, dve kaznivi dejanji velike tatvine v UKC Maribor že obravnavajo. Prijavo so prejeli v torek, 6. septembra, po podatkih, ki so jih zbrali doslej, pa je v obeh primerih neznani storilec odtujil denar, ki se je nahajal v prostorih UKC, in si ga protipravno prilastil.

To pa ni edini primer velike tatvine v tej ustanovi, do katere je prišlo v letošnjem letu. Že februarja je neznani storilec v prostorih UKC odtujil denarnico, kar so prav tako obravnavali policisti. Tudi v tem primeru zbiranje obvestil še poteka, policisti pa bodo po končani preiskavi na tožilstvo podali kazensko ovadbo, poroča Večer.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ