18. 7. 2022, 09:39 | Vir: STA

Poleti se varnost na cestah poslabša: kaj lahko storimo?

Reševalni pas

Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo.

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša. To je med drugim posledica večje gostote prometa in raznovrstnosti prometnih udeležencev.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, se poleg vročine in gostejšega prometa oz. zastojev na cestah v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji in navadami.

Zato policisti vsako leto med 1. junijem in 31. avgustom pripravijo vrsto preventivnih in represivnih ukrepov, s katerimi želijo zagotoviti varnost cestnega prometa tudi v poletnih mesecih.

Veliko več voznikov

Poleti je na cestah veliko voznikov, zato policija vse udeležence v cestnem prometu opozarja, da kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise.

Voznikom tudi svetujejo, da spremljajo prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center za državne ceste oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518.

Promet naj bi bil letos povečan za pet do 10 odstotkov v primerjavi z rekordnim letom 2019. Ob petkih in sobotah naj bi bil promet občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah, navajajo na Avto-moto zvezi Slovenije.

Ustavite se in si odpočijte

Če je le mogoče, naj se vozniki na pot odpravijo takrat, ko na cestah ni zastojev, oz. za pot izberejo lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.

Pri daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov. Pri tem je treba vozilo dobro prezračiti, narediti nekaj razgibalnih vaj ter uživati osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo.

Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenska policija (@police_slovenia)

Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro ter med 14. in 16. uro. Na pot se je zato treba vedno odpraviti spočiti, če voznik postane med vožnjo utrujen, pa naj se čim prej ustavi in si odpočije.

"Smrtni grehi" na avtocesti

Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno.

Vseh "sedem smrtnih grehov" na avtocesti je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu. Vozniki bi morali zato dosledno upoštevati posebna pravila, ki veljajo za vožnjo po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila.

Prilagoditi je treba hitrost vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.

Za poletje so značilna tudi pogosta neurja s točo. "Žal nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč," navajajo na policiji.

Vsem voznikom policija še svetuje, naj poskrbijo tudi za varnost svojega premoženja, da njihovo vozilo na parkirišču ali počivališču ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev.

Otrok, starejših oseb ali oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, pa se ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je to zanje lahko smrtno nevarno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord