Nikola Vuković | 20. 9. 2023, 12:16

Policija o varnostnih razmerah na skupni meji s Hrvaško: “Želimo povečan nadzor!” (Poglejte, zakaj)

Profimedia

V Sloveniji veliko prahu vnovič dviguje vse večje število nelegalnih prehodov južne meje.

Odprava meje med Slovenijo in Hrvaško je odprla številna vprašanja in postala ena glavnih tem v odnosu med sosedskima državama. Slednji na večini področij sodelujeta na najboljši možni način in v tem pogledu so njuni odnosi več kot zadovoljivi, kot so na zadnjih srečanjih poudarili visoki predstavniki obeh držav. Odprto pa ostaja problematično vprašanje glede nelegalnih prehodov južne meje.

Glede tega so se v medijih oglasili nekateri slovenski uradniki, pristojni za omenjeno problematiko. Novoimenovani generalni direktor slovenske policije Senad Jušić je k sodelovanju pozval hrvaško policijo, s katero želi okrepiti varovanje južne meje. Vse skupaj je kakopak v prvi vrsti povezano povezano s povečanim številom ilegalnih prehodov migrantov čez mejo, o čemer je tekla beseda tudi na nedavni seji slovenskega parlamenta.

Kritično je območje Rigonca-Dobova

Čeprav na meji že delujejo mešane patrulje slovenske in hrvaške policije, je Senad Jušić direktorju hrvaške policije Nikoli Milini poslal pobudo, naj "še dodatno okrepi delo mešanih policijskih patrulj". Predvsem gre za območje Rigonce-Dobova, kjer opažajo povečano število nezakonitih prehodov meje.

Profimedia

"Zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje, predvsem na območju Rigonce-Dobova, smo v zadnjem obdobju na omenjenem območju povečali svojo prisotnost tako z dodatnimi policijskimi patruljami kot tudi tehničnimi sredstvi,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali pri slovenski policiji. Dodali so, da vsakodnevno sodelujejo s hrvaškimi varnostnimi organi, dosedanje delo pa so ocenili kot uspešno, kar dokazuje število prijetij tihotapcev nezakonitih migrantov.

Štucin o nezakonitih prehodih in nadzoru meje s Hrvaško

Medtem se je oglasil tudi državni sekretar MZZ Slovenije Marko Štucin in spregovoril o razmerah na hrvaški meji ter medsebojni pomoči in nadzoru v zvezi z nezakonitim prehodom migrantov. Štucin je dejal, da "vlada ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško, kljub povečanju nezakonitih prehodov". Dodal je, da "želi, da Hrvaška, tako kot druge države Zahodnega Balkana, stori vse, da zajezi migracije". "Vlada v tem trenutku ne razmišlja o tem, da bi uvedla mejni nadzor na meji s Hrvaško, vendar pa schengenski zakonik to omogoča,” je ob prihodu na zasedanje ministrov za evropske zadeve v Bruslju, na katerem bodo razpravljali tudi o soočanju z migracijami, povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

Profimedia

Štucin je po nedavni razpravi na seji DZ in ob nasprotnih argumentih vlade in opozicije zaradi izjemno povečanega števila nezakonitih prehodov znova ponovil besede premierja Roberta Goloba, da je to problem, s katerim se sooča celotna Evropska unija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol