J. Z. | 25. 8. 2022, 17:28

Videli smo policijska vozila pred Fotopubom. Preverili smo, kaj se dogaja ...

Uredništvo

Policija opravlja razgovore o obtožbah, ki padajo po  Dušanu Smodeju, zastopniku Društva za sodobno kulturo Fotopub. Zanimalo nas je, zakaj so bili tam.

Pred prostori Fotopuba na Tivolski cesti 44 smo zgodaj dopoldan opazili policijska vozila in policiste, ki so se sicer samo za kratek čas zadržali na lokaciji. Zanimalo nas je, ali je policija končno le začela s preiskovalnimi akcijami v zadevi spolnega nasilja.

V minulih dneh namreč odmevajo obtožbe zoper novomeškega kulturnika Dušana Josipa Smodeja, ki naj bi napadel več žensk. Sam to zanika. Pričevanja morebitnih žrtev napada pa odmevajo po slovenskih medijih. 

Za podrobnejše informacije smo prosili pristojne na Policijski upravi Ljubljana in Generalni policijski upravi (GPU)

Uredništvo

Tiskovni predstavniki obeh ustanov so nam v telefonskem pogovoru zagotovili, da tja na intervencijo, delo ali preiskavo niso poslali nobenih policistov. Prosili smo jih tudi za uradne pisne odgovore, na katere še čakamo.  

Policija še čaka na prijave oškodovank

Na GPU so sicer za STA potrdili, da za primer, o katerem so v nedeljo in ponedeljek obvestili javnost, do srede popoldan niso prejeli še nobene prijave oškodovanke. Policija izvaja potrebne ukrepe in zbira obvestila o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanj.

Opravljajo razgovore, s katerimi poskušajo ugotoviti morebitne oškodovanke kaznivih dejanj, vendar zaenkrat ni bilo pozitivne potrditve. 

Zaenkrat so vse aktivnosti usmerjene v preverjanje verodostojnosti in resničnosti vsebine zapisov na spletu o morebitnih storjenih kaznivih dejanjih, identifikaciji morebitnih žrtev teh dejanj ter potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Uredništvo

Policija pravi, da so doslej prejeli le anonimna pričevanja, kar pa še ni dovolj, da bi lahko začeli s predkazenskim postopkom. Nasprotno trdi nekdanja kriminalistka Katja Bašič, ustanoviteljica Združenja proti spolnemu zlorabljanju, ki je v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija dejala, da bi to že lahko storili, saj so prijeli anonimno prijavo.

"Lahko bi začeli z zbiranjem izjav udeležencev teh dogodkov in zabav. Prepričana sem, da bi lahko tudi na ta način prišli do marsikatere informacije," je dejala. 

Po njenem mnenju policisti namreč lahko sprožijo postopek še preden najdejo morebitno žrtev, bodo pa njihove prijave pomembne za nadaljevanje postopka.

Ministrstvo ni sodelovalo s Smodejem, sodelovalo pa je s Fotopubom

Na primer domnevnega spolnega nasilja, o katerem so mediji začeli poročati po objavi anonimnih pričevanj na družbenem omrežju Instagram, so se odzvali tudi v Inštitutu 8. marec ter pozvali k oddaji prijav. Do srede popoldan, kot so zapisali za STA, se v povezavi z omenjenim primerom nanje ni obrnila še nobena domnevna žrtev.

Ministrstvo za kulturo ni sodelovalo s Smodejem, sodelovalo pa je z društvom Fotopub, ki ga trenutno zastopa omenjena oseba, poroča STA.

Društvo se je prijavljalo na različne redne razpise ministrstva, ki jih to objavlja za podporo kulturnim programom in projektom, izbor projektov pa opravlja področna strokovna komisija. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer so objavljali anonimna pričevanja izkušenj z njim. Profil sicer ni več dosegljiv.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.