R.S. | 17. 3. 2023, 20:00

Pomagate lahko tudi vi: zbiranje plastičnih zamaškov za lepše življenje otrok

Profimedia/fotomontaža

Čeprav je plastika v zadnjih letih na slabem glasu, ostaja ena najbolj koristnih, priročnih materialov na svetu. Ker je nerazgradljiva, je njena reciklaža izjemno pomembna. Reciklira se tudi zamaške, ki jih mnogi posamezniki zbirajo v dobrodelne namene. Med njimi je podjetje Dinos, ki je v preteklosti organiziralo že številne zbiralne akcije. 

Brez plastike si današnjega življenja praktično ne znamo več predstavljati. Gre za vsestranski in cenovno ugodni material, ki zaradi pomanjkanja recikliranja postaja vse večji ekološki in ekonomski problem. Čeprav smo ljudje čedalje bolj ozaveščeni, še vedno proizvedemo in v okolje odvržemo preveč plastike, med njimi spadajo tudi zamaški. 

Profimedia

Pri zbiranju in recikliranju odpadkov v Sloveniji pomaga podjetje Dinos, ki se za ekološko ravnanje z odpadki zavzema že več kot 75 let. O recikliranju in zbiranju zamaškov smo se pogovarjali s Tomažem Vozlom, vodjo komerciale pri Dinosu. 

Vozel opozarja, da na plastiko nikakor ne smemo gledati samo kot na problem"Plastika na eni strani predstavlja težavo, saj zastruplja naravo, na drugi strani pa je izjemno praktična - tudi z vidika okoljskega vtisa. Predstavljajte si tovornjak, poln pijač v plastičnih plastenkah in tovornjak, poln pijač v steklenicah. Tovornjak, ki prevaža steklenice, bo zaradi teže stekla prepeljal manjšo neto težo pijač in bo porabil več goriva na kilogram pijače ter s tem povzročil večji ogljični odtis, kot če bi prevažal pijačo v plastenkah. Prav tako je v tem primeru bolj varno prevažati plastenke."

Profimedia

Meni, da se bomo s plastiko oziroma problemom plastike morali naučiti živeti. Rešitev vidi v recikliranju, saj z njim preprečimo, da se plastika znajde v naravi, kjer se spremeni v mikroplastiko, ki jo pozneje zaužijejo ljudje. 

V boju proti onesnaževanju s plastiko so nekatere države uspešnejše od drugih. Kako kaže Sloveniji? "Smo precej vestni in smo nad evropskim povprečjem. Živimo z naravo in smo do nje odgovorni. Na področju ločevanja imamo precej dobre rezultate. Prednost je, da smo manjša država in je količino plastike lažje nadzorovati. V Sloveniji ne bomo videli rek ali jezer polnih plastike, kot bi to verjetno videli kje na Balkanu ali izven Evrope. Gremo v pravo smer."

Za lepšo prihodnost otrok

Reciklaža plastike ne pomaga zgolj okolju, temveč tudi posameznikom v stiski. Humanitarna društva ali posamezniki zbirajo zamaške predvsem za otroke, ki jim bodo z zbranim denarjem plačali operacijo, protezo ali terapije. Podjetje Dinos je tako združilo moči z Zvezo prijateljev mladine Slovenije - skupaj zbirajo zamaške, plastenke in papir za socialno humanitarni program Športnik sem. Njihov namen je, da čim več otrok in mladostnikov spodbudijo k redni športni aktivnosti.

KAKO?

  • Zberite odpadne zamaške, plastenke, papir, ki se kopičijo doma, ali pripravite zabojnik v organizaciji/podjetju, kjer delujete.
  • Zbrano odpeljite do najbližjega zbirnega centra Dinos, seznam najdete tukaj.
  • Zaposlenim povejte, da pošiljko odpadkov namenjate Zvezi prijateljev mladine Slovenije za program Športnik sem.
  • Zamaške lahko odvržete tudi v škatle, ki se nahajajo pred C&A poslovalnicami.

S humanitarnimi sredstvi, pridobljenimi s predelavo zbranih odpadkov, bodo otrokom omogočili treninge ali pripomočke za vadbe.

Kateri zamaški so primerni? 

Vozel opozarja, da niso vsi zamaški primerni za dobrodelne akcije. "Večina ljudi ne ve, da je plastik več vrst. Zamaški iz prehrambne industrije so narejeni iz drugačne plastike kot tisti od kozmetične embalaže ali zamaški od motornih olj. Naše podjetje zbira izključno zamaške prehrambne industrije."

Plastične zamaške, ki so izdelani predvsem iz polietilena, predelajo v drobljenec, tega pa od njih odkupujejo podjetja večinoma iz Češke in Poljske. 

Profimedia

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ