R.S. | 15. 7. 2022, 17:30 | Vir: STA

Pomanjkanje vode v Istri: "Stanje je iz ure v uro slabše."

STA

Vodja službe za zdravstveni nadzor Sara Milenkovski je pojasnila, da bo vodo treba prekuhavati. "Črn scenarij gotovo sledi," je dejala.

Skupščina javnega podjetja Rižanski vodovod je uvedla dodatne ukrepe po občinskem odloku iz 1987, ko so morali v Slovenski Istri zaradi pomanjkanja vode zadnjič zapreti pipe.

Po prepovedi uporabe pitne vode za kmetijske namene so zdaj še druge gospodarske subjekte pozvali k znižanju porabe za 30 odstotkov. Razmere so torej najslabše v 35 letih.

Stanje je iz ure v uro slabše, je opozoril direktor Martin Pregelj. "Ko je vsak liter pitne vode vprašljiv, je verjetno lahko avto tudi umazan in počaka na prvi dež," roti uporabnike. Tudi pridelovalce oljk poziva, naj razmislijo o smiselnosti zalivanja, saj bo vode v vsakem primeru zmanjkalo, z zalivanjem pa bodo povzročili le to, da se bo to zgodilo prej.

Pipe ne bodo dolgo suhe

Kmetom, ki negodujejo nad tem, da so jim popolnoma zaprli pipe, medtem ko se turisti še vedno lahko tuširajo, sporoča, da so naredili to, kar jim omogočajo predpisi.

Prebivalcem zagotavlja, da pipe ne bodo dolgo suhe. "Vsak dan voda bo. Ne bo pa po 24 ur na dan. Ko bo, ne bo pitna. Zato bo treba takrat z njo ravnati drugače," napoveduje Pregelj.

Vodja službe za zdravstveni nadzor Sara Milenkovski je pojasnila, da bo vodo treba prekuhavati. "Črn scenarij gotovo sledi," je dejala. Med drugim je opozorila na hidravlične udare, ki bodo posledica zapiranja in ponovnega odpiranja cevi. Zaradi tega bo po njenem mnenju gotovo prišlo do številnih okvar, zaradi katerih bodo morali vodo spet zapreti.

Profimedia

Odprli bodo krizni telefon

V sušnem obdobju je tudi požarna ogroženost povečana, zaprtje vodovoda pa bi lahko izredno otežilo delo gasilcem. Zato sta k varčevanju v posebnem sporočilu pozivata tudi Gasilska brigada Koper in Obalna gasilska zveza.

Na Rižanskem vodovodu prosijo uporabnike, da se o razmerah pozanimajo na njihovi spletni strani. Odprli bodo tudi krizni telefon, ki pa zagotovo ne bo dosegljiv za vse prebivalce slovenske Istre hkrati.

Profimedia

Z dosedanjimi ukrepi so uspeli zmanjšati povprečno porabo z nekaj več kot 400 na 355 litrov na sekundo. Z naraščanjem zunanje temperature pa tudi poraba vode spet malo narašča. Kot je še povedal direktor, vodni vir Rižana ne more dati več ničesar, od danes bodo morali celo spuščati vodo iz zajetij v strugo za zagotavljanje biološkega minimuma.

Zdaj dobivajo 155 litrov na sekundo iz podtalnice, 100 iz Kraškega vodovoda (kar je maksimalni odjem), 65 iz hrvaškega Istrskega vodovoda. Tudi ta vir je vse bolj vprašljiv, saj je na južni strani meje suša enako huda. 35 litrov dobijo iz svoje druge vodarne v Gabrijelih, kjer izdatnost tudi pada, je še pojasnil Pregelj.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ