A. B. | 12. 4. 2022, 15:22 | Vir: STA

Pomanjkanje ZDRAVNIKOV. Kako RESNE so razmere?

Slika je simbolična.

Profimedia

V Splošni bolnišnici Novo mesto se že nekaj časa srečujejo s pomanjkanjem pediatrov in zdravnikov v urgentnem centru. O tem je vodstvo danes spregovorilo z ministrom za zdravje. 

Minister za zdravje Janez Poklukar se je udeležil sestanka pediatrije Splošne bolnišnice Novo mesto. Skupaj so iskali rešitve za pomanjkanje zdravnikov. 

Kot je v izjavi za novinarje po sestanku z ministrom povedala direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan, se pri delu urgentnega centra s pomanjkanjem zdravnikov srečujejo že od vsega začetka. Urgentnih zdravnikov na začetku namreč ni bilo, zdaj sicer prihajajo "v sistem, a se ne zaposlujejo v urgentnih centrih, ampak v zdravstvenih domovih, kjer so pogoji dela nekoliko lažji", je povedala. 

Pomanjkanje urgentnih zdravnikov je po njenih besedah še posebej pereče od lani, ko je odšlo kar pet internistov, "kar je zelo težko nadomestiti". Nastalo luknjo trenutno mašijo z zunanjimi izvajalci, kar pa po besedah Kramar Zupanove ni dolgoročna sistemska rešitev. 

Podobne težave v bolnišnici beležijo na področju pediatrije, saj dve zdravnici pediatrinji odhajata na primarno raven. 

"Gre za dve od šestih pediatrinj, ki polno dežurajo, kar bo povzročilo veliko težavo pri zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva oz. urgence na pediatriji," je dejala direktorica.


Rešitev bodo iskali skupaj z zdravstvenim domom, da bi s skupnimi močmi, tako z njihovimi pediatri kot pediatri zdravstvenega doma, vendarle zagotovili 24-urno zdravstveno varstvo za otroke. Ob tem je spomnila, da je dolenjska regija "zelo močna po podmladku, saj smo ena redkih bolnišnic, kjer število rojstev ne upada, ampak narašča".

Kramar Zupanova verjame, da bodo na koncu skupaj z ministrstvom našli "neko skupno rešitev, ki bo potem podlaga tudi za dolgoročno sistemsko ureditev tako urgentnega centra kot tudi pediatričnega urgentnega centra"


Kaj je o tem povedal minister za zdravje? 

Poklukar je ocenil, da je položaj v zdravstvu na področju kadrov tak, da bo treba v nujno medicinsko pomoč povabiti vse, ki so usposobljeni za to delo, potrebne pa bodo tudi spremembe v plačnem sistemu in spremembe upravljanja zdravstvenih zavodov.

Profimedia

Opozoril je, da je v zdravstvenem sistemu trenutno 700 zdravnikov več kot leta 2016, a je hkrati narasla raven kakovosti obravnave, kar zahteva več kadra.

Med drugim nameravajo po Poklukarjevih besedah "v naslednjem obdobju" v Novem mestu pristopiti h gradnji negovalne bolnišnice, katere vrednost je ocenjena na več kot 10 milijonov evrov, od katerih bo 3,8 milijona evropskih sredstev.

Nasploh je minister danes pohvalil bolnišnico in Zdravstveni dom Novo mesto za opravljeno delo v času epidemije covida-19. Bolnišnica je namreč v času epidemije obravnavala več kot 1100 bolnikov s covidom-19. Povedal je, da je bolnišnici uspelo tudi praktično v celoti realizirati programe, v zadnjih letih pa tudi posluje s presežkom, "kar je temelj za dober strokoven razvoj in razvoj vseh dejavnosti, ki jih Dolenjska potrebuje".

Načrtujejo tudi tri energetske sanacije v višini osem milijonov evrov, v teku je zamenjava izrabljenega aparata za magnetno resonanco. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.