J. Z. | 23. 10. 2022, 07:34 | Vir: STA

Pomembna novost! Odslej morda vendarle nekoliko lažje do osebnega zdravnika

Profimedia

Marsikomu se je gotovo že kdaj zgodilo, da je zbolel, a nikakor ni mogel priti do nekoga, ki bi mu po telefonu lahko svetoval, kaj naj stori. To naj bi se sedaj spremenilo. 

Od prejšnje sobote je v veljavi dopolnjen pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov v slovenskem zdravstvenem sistemu. Po novem morajo izvajalci na primarni ravni zdravstva telefonsko naročanje zagotavljati ves čas ordinacijskega časa ambulante, in ne zgolj v določenih terminih.

Izvajalce zdravstvene dejavnosti je ministrstvo z dopisom že pozvalo, naj pravočasno in ustrezno prilagodijo organizacijo dela.

Predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um, družinski zdravnik Igor Muževič ocenjuje, da ambulante zaradi pravilnika ne bodo imele več dela, pač pa bo več slabe volje zaradi "večje telefonske dostopnosti na papirju, ki pa ne bo realizirana".

Pravilnik je za ambulante na primarni ravni brez dodatne kadrovske okrepitve timov neizvedljiv in neživljenjski, je medtem najnovejšo spremembo ocenil družinski zdravnik Rok Ravnikar, sicer predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord