29. 11. 2023, 21:59 | Vir: STA

Odbor za pravosodje odločil: predsednici ne bo treba pojasnjevati svoje odločitve o pomilostitvah

Predsednica republike Nataša Pirc Musar

Borut Živulovič/Bobo

V stranki SDS so zahtevali pojasnila, a očitno jih ne bodo dobili.

Odbor za pravosodje je s šestimi glasovi za in devetimi proti zavrnil predlog priporočila vladi v zvezi z izvajanjem zakona o pomilostitvi, ki ga je v obravnavo državnega zbora predložila poslanska skupina SDS. Vladi so v stranki priporočili, naj zakon spremeni na način, da bo predsednik republike dolžan pojasniti svoje odločitve o pomilostitvah obsojencev. Predloge priporočil je večina članov odbora zavrnila, kar pomeni, da poslanci na izredni seji v četrtek o njih ne bodo glasovali, pač pa bodo opravili le razpravo.

Pojasnila Pirc Musarjeve so zahtevali v SDS

Poslanci SDS s prvopodpisano Jelko Godec bi vladi predlagali, naj v roku dveh mesecev pripravi spremembe zakona o pomilostitvi, na način, da bo moral predsednik republike svoje odločitve o pomilostitvah utemeljevati, je povzela državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Valerija Jelen Kosi. SDS je sicer pobudo vložila, ker je predsednica republike Nataša Pirc Musar pomilostila tri obsojene tihotapljenja migrantov, so prejšnji teden v SDS zapisali v obrazložitvi predloga.

Vroča razprava med poslanci

Poslanec SDS Branko Grims je sicer v uvodnem nagovoru govoril o povečevanju števila migrantov, zaradi česar po njegovi oceni Slovenija ni več varna država. Odločitev predsednice republike o pomilostitvi tihotapcev migrantov je po njegovem mnenju signal ostalim, naj nadaljujejo s svojim početjem. Predsednica odbora Lena Grgurevič (Svoboda) mu je izrekla opomin, ker se ni držal teme. Kasneje, med razpravo pa še enega zaradi spodbujanja nestrpnosti in diskriminacije na podlagi vere.

Branko Grims

Branko Grims

Borut Živulovič/Bobo

Vlada je na seji ocenila, da spremembe niso potrebne, je nadaljevala Jelen Kosijeva, saj da je pristojnost predsednika republike o odločanju o pomilostitvah izvirna ustavna pristojnost. Pojasnila je, da pravosodno ministrstvo letno obravnava okoli 50 tovrstnih prošenj, pri čemer predsedniku republike predloži poročilo o navedbah prosilca, zbranih podatkih, mnenjih več organov in skupnosti ter mnenje ministra o pomilostitvi. "Končna odločitev je v rokah predsednika republike," je poudarila.

Med razpravo je poslanka Svobode Urška Klakočar Zupančič ocenila, da želi stranka SDS obrazložitve pomilostitev z namenom, "da seje sovraštvo". Spomnila je, da normativni okvir instituta pomilostitve izhaja iz ustave, zato bi bilo z določbo o obrazložitvi treba dopolniti tudi ustavo in ne le zakona o pomilostitvah. Ta namreč "predsednika republike pravno ne omejuje pri izvajanju njegove izvirne ustavne pristojnosti dajanja pomilostitev", je dejala.

Urška Klakočar Zupančič

Urška Klakočar Zupančič

Žiga Živulović j.r./Bobo

Poslanka SD Meira Hot je dodala, da sta dva konkretna obsojenca svojo kazen že odslužila, predsednica republike pa ju je pomilostila le za stransko kazen izgona. Poudarila je, da niti vlada niti predsednica republike ne popuščata pri kaznovanju tihotapcev ljudi, ob tem pa verjame, da je v konkretnih primerih Pirc Musarjeva svojo odločitev sprejela pretehtano.

Meira Hot

Meira Hot

Žiga Živulović j.r./Bobo

Jelen Kosijeva je na vprašanje poslanca SDS Dejana Kaloha, koliko pozitivnih mnenj k pomilostitvam je podalo pravosodno ministrstvo, odgovorila, da v letu 2021 ob 55 prošnjah za pomilostitev niso podali nobenega pozitivnega mnenja, v leta 2022 so ob 40 prošnjah podali eno pozitivno mnenje, predsednik republike pa je v tem letu pomilostil dva obsojenca, leto poprej pa nobenega. V letu 2023 vsi postopki še niso zaključeni, a pravosodno ministrstvo obravnava 88 prošenj za pomilostitev, ministrica za pravosodje pa je nanje podala en pozitiven predlog, predsednica republike je nato pomilostila štiri obsojence, je pojasnila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol