23. 1. 2024, 20:20 | Vir: STA

Slovensko-argentinski šoli grozi zaprtje: "Ne bomo vas pustili na cedilu" (Minister obljubil finančno pomoč)

Slovenska karitas

Lani so iz davkoplačevalskega denarja prejeli 11 tisoč evrov, a to ni bilo dovolj. "Ne bomo vas pustili na cedilu," je dejal slovenski minister in jim obljubil finančno pomoč, ki bi preprečila zaprtje šole v Argentini. Pomagate pa jim lahko tudi vi.

Komisija državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je vladi soglasno predlagala, naj najde rešitev za finančne težave Slovenskega kolegija Anton Martin Slomšek v Mendozi v Argentini. Pristojni minister Matej Arčon je ob tem obljubil, da te zasebne šole, ki učencem med drugim ponuja predmet Slovenska kultura, ne bodo pustili na cedilu.

Minister brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčon je pojasnil, da njegov urad redno financira delovanje leta 2011 ustanovljene šole. Kot je poudaril, gre za zasebno šolo s španskim učnim jezikom, ki vpisuje otroke od vrtca do srednje šole, in ima med predmeti v učnem načrtu tudi predmet Slovenska kultura.

Približno tretjino učencev in četrtino zaposlenih na šoli predstavljajo potomci slovenskih izseljencev, je dodal. Šola se financira iz donacij in šolnin, edini javnofinančni vir so sredstva iz Slovenije, zagotovljena s strani urada za Slovence v zamejstvu in tujini.

Grozi zaprtje šole

Urad je bil pred kratkim seznanjen z razmišljanjem o zaprtju šole, ki se je oktobra lani nanj obrnila s prošnjo za dodatna sredstva, ki so bila odobrena. Kot je sporočil urad, iz prošnje takrat ni izhajalo, da so razmere tako kritične, da šoli grozi zaprtje.

Ustanova je tako v letu 2023 prejela 11 tisoč evrov, kar je skoraj enkrat več kot v letu 2022, ko je bil znesek sofinanciranja 6000 evrov. Vendar takšna sredstva za celo leto še vedno niso dovolj. Že obseg financiranja v letu 2022 presega sredstva, ki jih urad v povprečju namenja sobotnim šolam v Argentini.

Zbiranje denarja za šolo v Argentini

Z namenom, da se temeljiteje seznani z razmerami v kolegiju, je minister Arčon v četrtek opravil sestanek z vodstvom šole. Po tem srečanju je pozdravil akcijo zbiranja donacij za šolo, ki jo je ta mesec sprožila Slovenska Karitas in poudaril, da tudi urad vsekakor te ustanove ne bo pustil na cedilu. Po potrebi bo Slovenija pomagala tudi z interventnimi sredstvi, da zberejo 50 tisoč evrov, kolikor naj bi jih kolegij potreboval za delovanje.

"Brez vaše pomoči, se bo šola zaprla," nagovarjajo s Slovenska karitas, da nakažete denar tudi vi pomagate pri tem, da šole ne zaprejo. Tudi s slovensko-argentinske šole "z zadnjimi močmi prosijo za finančno pomoč mati domovino Slovenijo, podjetja in posameznike, ki bi jim pomagali v tej težki situaciji". Za mesečno delovanje šole bi potrebovali približno 3800 evrov na mesec. Pomagate lahko z darom na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: SOLA MENDOZA
Sklic: SI00 854

Finančna kriza v Argentini

V obdobju januar-oktober 2023 je inflacija v Argentini presegla 170 odstotkov. Model financiranja šole je postavljen tako, da starši plačujejo šolanje otrok preko šolnine, ki znaša približno 50 evrov na mesec. Torej stroški delovanja šole vključujejo naslednje postavke: najemnino za prostore šole, plače učiteljev in administracije ter vodstva (mesečna plača učitelja znaša 250 evrov), plačilo davščin državi, stroški vode, zemeljskega plina, električne energije, telekomunikacijski stroški, stroški čiščenja in osnovnega vzdrževanja. Celotni mesečni stroški za šolo znašajo približno 8000 evrov na mesec. Ker se mnoge družine srečujejo z izbiro med nujnimi osnovnimi potrebščinami, kot je hrana, obleka, viri energije,.. in plačilom šolnine šoli, se v zadnjih letih soočajo z nezmožnostjo plačevanja šolnine, kljub srčni želji staršev in otrok, da bi ostali v slovensko-argentinski šoli. 

"Z zadnjimi močmi prosijo za finančno pomoč mati domovino Slovenijo, podjetja in posameznike, ki bi jim pomagali v tej težki situaciji," naproša vodstvo slovensko-argentinske šole.

"Z zadnjimi močmi prosijo za finančno pomoč mati domovino Slovenijo, podjetja in posameznike, ki bi jim pomagali v tej težki situaciji," naproša vodstvo slovensko-argentinske šole.

Slovenska karitas

Bo slovenska vlada izpolnila obljubo?

Razmere sta poslancem predstavila tudi gosta iz Argentine, predstavnik kolegija Jože Šmon in Mariana Poznič iz društva Zedinjena Slovenija, ki sta prek video povezave opozorila na gospodarsko in finančno krizo v Argentini. Vsi prisotni poslanci so tudi v sklepu predlagali vladi, da najde rešitev za nadaljnje delovanje kolegija Anton Martin Slomšek. Ob vzdržanosti koalicijskih poslancev, češ da vlada predlagana sklepa že uresničuje, pa so poslanci podprli tudi predloga SDS, naj si Slovenija še naprej prizadeva za znanje slovenskega jezika v zamejstvu in po svetu ter naj takšne programe podkrepi tako finančno kot strokovno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol