24. 1. 2024, 17:27 | Vir: STA

Ministrstvo začasno zamrznilo popis košarice osnovnih živil

Profimedia

Zapisali so, da so svoj osnovni namen dosegli. 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo začasno prenehalo izvajati fizični popis cen živil znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil. Bodo pa, kot so sporočili z ministrstva, proučili možnosti za dosego dogovora s celotno verigo od kmeta do trgovca glede nadaljevanja projekta.

Kljub mnenju nekaterih, da je popisovanje cen košarice osnovnih skupin živil nesmiselno, so na ministrstvu znova poudarili, da so svoj osnovni namen dosegli. "Kljub naraščanju cen osnovnih življenjskih dobrin smo dosegli, da se najcenejša živila, ki so bila v košarici 15 osnovnih živil, pri trgovcih niso dražila od samega začetka spremljanja," so zapisali.

Profimedia

Ker pa se je inflacija, povezana s hrano, trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma, so se na ministrstvu vseeno odločili, da začasno zamrznejo popis košarice osnovnih živil. Tega so izvajali med septembrom 2022 in marcem 2023 ter med junijem in decembrom 2023.

Kot so poudarili, bi bilo za uspešno nadaljevanje in izvajanje projekta nujno sodelovanje in zaveza s strani proizvajalcev in trgovcev. "Najranljivejšim skupinam od začetka draginje želi vlada zagotoviti 15 osnovnih živil po dostopnih cenah, vendar brez aktivne zaveze deležnikov v verigi sam popis tega ne more zagotavljati. Če bomo lahko v nadaljevanju dosegli dogovor in zavezo s strani proizvajalcev in trgovcev, bomo tako lahko še naprej s skupnimi močmi pomagali najranljivejšim skupinam," so pojasnili.

Kot so dodali, je v okviru ministrstva Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja julija 2023 začela s spremljanjem porekla, količine ter prodajne in odkupne cene v vseh členih v verigi od kmeta do trgovca. Od julija do decembra lani so se podatki spremljali na podlagi zakona o kontroli cen. Prva uradna analiza za to obdobje bo predstavljena predvidoma konec prvega četrtletja.

Profimedia

Na ministrstvu bodo od 1. januarja v okviru rednih nalog na podlagi zakona o kmetijstvu nadaljevali s spremljanjem porekla, količin ter prodajne in odkupne cene proizvodov v verigi od kmeta do trgovca. "Na podlagi rezultatov spremljanja porekla, količin in cen po verigi od kmeta do trgovca bomo lahko hitreje odreagirali v primeru motenj na trgu ter na podlagi podatkov prejeli smiselne ukrepe za pomoč sektorjem in potrošnikom," so dodali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord