R.S. | 31. 8. 2023, 21:14

Objokani Slovenci še vedno živijo v agoniji: "Veliko je čakanja"

Bobo

Številni so povedali, da so jih zavarovalnice pustile na cedilu. 

Od največje naravne katastrofe v zgodovini samostojne Slovenije je minil že skoraj mesec dni. Nekateri prebivalci so v poplavah izgubili vse. V oddaji Tarča so številni Slovenci delili svoje zgodbe. Objokani posamezniki so razlagali, kako štiri tedne po katastrofalnih poplavah še vedno živijo v agoniji. Nad dogodki so še zmeraj izjemno pretreseni.

Eden izmed njih je Rajko Kosmač, ki je v kraju Ljubno izgubil hišo. Zdaj med ruševinami išče spomine. Začasno živi v stanovanju, ki mu ga je posodil prijatelj. Vse sta izgubila tudi Rozalija Podkrižnik in Jože Kosmač, ki sta več let živela v hiši, ki ni več primerna za bivanje. "Vse sva vložila v to hišo. Sedem let sva tukaj živela. Ne vema, kaj je hujše - ko je bila voda tukaj ali zdaj, ko živimo v takšni negotovosti," je povedala Podkrižnikova. 

Bobo

Čeprav so prebivalci upali na karseda hitre rešitve, pa je čakanja veliko več, kot bi si ga želeli. Župan občine Ljubno Franjo Naraločnik je povedal, da se vsi zavedajo, da je treba za ljudi v stiski čim hitreje poskrbeti. "Mi se trudimo z našo ekipo, da čimprej pripravimo načrt obnove in da nakupimo zemljišča." 

Zavarovalnice se niso izkazale

Prebivalci pa so kljub trudu obupani. Veliko je čakanja. Težave povzroča predvsem pomanjkanje finančnih sredstev. Številne Slovence so zavarovalnice pustile na cedilu. "1500 evrov dobimo za pohištvo, 1500 evrov pa za porušeno hišo," sta razočarano dejala Rozalija Podkrižnik in Jože Kosmač. Na drugi strani pa so Savinjčani hvaležni vsem ljudem, ki so pomagali z donacijami in delom na terenu. 

Profimedia

Težave povzroča tudi bivanjska stiska, saj nekateri Slovenci zaradi poplav živijo v začasnih namestitvah. Predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič opozarja, da je ključno, da pristojni preverijo, da tam ni nevarnosti poplav. "Da se ne bi ponovil scenarij izpred meseca dni," je povedal Prebilič. Enakega mnenja je tudi državni sekretar za koordinacijo ukrepov za obnovo Boštjan Šefic: "Vsi se strinjamo, da moramo pohiteti. Vendar morajo biti vse rešitve osnovane na strokovnih podlagah, da ne bomo več naredili preteklih napak. Varnost je na prvem mestu."

Pristojni menijo, da bi nekatere stiske lahko rešili do konca leta. Vendar imajo številni posamezniki, ki so jih prizadele poplave, drugačno mnenje: "Mislim da ne bo to v treh mesecih. Če bo eno leto, bo kar hitro," je povedal Rajko Kosmač.

Prihodnost je za prebivalce prizadetih območij še vedno zelo negotova. Čas pa bo pokazal, če se bodo vsi napovedani načrti res uresničili. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord