18. 8. 2023, 07:25 | Vir: STA

Duševne stiske ob poplavah: več kot 300 ljudem nudili psihološko pomoč

Bobo

Ljudje, ki so jih prizadele katastrofalne poplave, poleg finančne in materialne pomoči potrebujejo tudi psihosocialno pomoč. 

Člani ekip bolničarjev in drugi prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS) te dni na območjih, ki so jih prizadele poplave in plazovi, na terenu nudijo laično prvo psihološko pomoč. Svoje zmogljivosti zdaj krepijo. Tako bodo danes in v soboto organizirali prvo dodatno usposabljanje prostovoljcev.

"Zaradi številčnosti potreb prebivalstva, ki je bilo prizadeto v poplavah, na področju duševnega zdravja, pri RKS krepimo zmogljivosti nudenja laične prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore ekip na terenu, ki nudijo pomoč," so navedli na RKS.

Člani ekip bolničarjev RKS in pa drugi prostovoljci RKS, ki so izkušeni na področju dela z ljudmi in ranljivimi skupinami se bodo tako lahko udeležili usposabljanja, namenjenega odzivu na poplave. Po programu Referenčnega centra za psihosocialno podporo Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca ga bo vodila certificirana trenerka za usposabljanja na področju nudenja prve psihološke pomoči. Referenčni center je po navedbah RKS vodilni globalni akter na področju nudenja psihosocialne podpore v primeru nesreč.

Ljudje, ki so jih prizadele katastrofalne poplave, poleg finančne in materialne pomoči namreč potrebujejo tudi psihosocialno pomoč. To so jim takoj ponudili psihologi civilne zaščite in prostovoljci, ta teden je organizacijo nudenja psihosocialne pomoči prevzelo ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

Več kot 300 ljudem nudili psihološko pomoč

Ministrstvo in NIJZ morata zagotoviti vsaj sedem ekip, v katerih so psihologi, socialni delavci, diplomirana medicinska sestra, predstavnik Rdečega križa ali Karitasa oz. lokalnih nevladnih organizacij, po potrebi pa tudi predstavnik gasilcev, vojske ali policije.

Igor Kupljenik/Bobo

Psihologi civilne zaščite in prostovoljci so ljudem na prizadetih območjih priskočili na pomoč že takoj po ujmi. Od nedelje, 6. avgusta, so na terenu opravili več kot 100 intervencij pri prebivalcih, ki so zaradi poplav in spremljajočih povezanih dogodkov, predvsem plazov, doživeli travmatsko izkušnjo. "To pomeni, da smo več kot 300 ljudem, do katerih smo prišli na terenu, nudili psihološko pomoč," je v ponedeljek dejala psihologinja štaba civilne zaščite Barbara Čibej Žagar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord