Uredništvo | 26. 4. 2024, 09:17

34-letna Jolanda si želi umreti: evtanazirali jo bodo na njen rojstni dan, čeprav je fizično zdrava

Profimedia

Fizično zdrava ženska se želi evtanazirati na svoj 34. rojstni dan. V obup jo je pahnila depresija, s katero živi že od sedmega leta.

34-letnica si želi umreti. Dolgo je hodila k psihoterapevtu, preizkusila je marsikaj, pa nič ni pomagalo. Jolanda Fun je svoj pogreb pripravila vnaprej, z mislijo, da bo danes ta dan, ko se bo podala v smrt z asistenco zdravnika. 

Depresija ji onemogoča normalno življenje že 27 let, z medicinsko potrjeno diagnozo pa živi zadnjih 12 let. Nizozemka si nadene masko vsakič, ko vstopi v družbo, saj želi skriti svoje notranje občutke, ki jih opisuje kot "črne, pretirane, kaotične", temu pa se pridružuje še osamljenost in preplavljanje negativnih misli. 

"Večino časa se počutim žalostna, potrta, zlomljena. Kot drek. Na zunaj se to ne vidi, ker sem se naučila, kako občutke v družbi zakriti. Moj oče je bolan, moja mama je bolna, oba se borita za življenje. Jaz pa ga želim zapustiti," je zaupala v intervjuju za The Sun. Za evtanazijo se je odločila pred dvema letoma, ko je izvedela, da jo na Nizozemskem lahko odobrijo na podlagi psihičnih težav.

Zdravnika, ki bi ji pomagal pri evtanaziji, je iskala kar prek objave na Facebooku. Uspelo ji je in njena smrt je bila določena točno na njen 34. rojstni dan. Evtanazija ji predstavlja "dostojanstveno smrt brez bolečine", način, kako lahko mirno izstopimo iz življenja, obkroženi s svojimi ljubljenimi osebami.

Evtanazija je na Nizozemskem legalna od leta 2002, v Sloveniji pa se, kot smo poročali, Društvo Srebrna nit bori za legalizacijo pomoči pri samomoru. Nizozemski zakon ljudem dopušča pomoč pri samomoru, če so izčrpali že vse druge možnosti zdravljenja in lahko dokažejo, da je njihovo trpljenje neznosno, brez upanja na izboljšanje.

Vse več ljudi se odloča za legalno evtanazijo zaradi dolgotrajnega boja z depresijo ali tesnobo, duševni motnji, ki se še slabšata z ekonomsko nestabilnostjo in družbenimi omrežji. Toda preden pacientu odobrijo evtanazijo, lahko traja leta, in le približno 10 odstotkom na Nizozemskem postopek tudi odobrijo. 

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec