Uredništvo | 23. 8. 2023, 13:08

Še ena pretresljiva zgodba: družini s šestimi otroki poplave uničile popolnoma vse (FOTO)

Društvo Viljem Julijan

Uničenje je še posebej prizadelo otroke, med njimi Brino Laro, ki igra citre, ki jih je na veliko srečo uspela rešiti pred naraslimi vodami. Z večino drugih stvari družina ni imela takšne sreče. 

V javnost še kar prihajajo tragične zgodbe, ki so jih rodile poplave. Med njimi tudi zgodba Arneta, Ize, Brine Lare in Taje, otrok iz skromne šestčlanske družine iz Šmartnega ob Dreti v Zgornji Savinjski dolini, ki jim je reka Dreta poplavila hiško in povsem uničila bivalne prostore.

Društvo Viljem Julijan

Voda je uničila vso pohištvo in opremo v kuhinji, dnevni sobi, spalnici in hodniku, ohranjena je ostala samo soba najstarejše hčerke na podstrešju, kjer se zdaj stiska celotna družina. Sredstva zanje je začelo te dni zbirati društvo Viljem Julijan, ki prosi za pomoč.

Družini je na pomoč priskočil tudi Gregor Bezenšek, ustanovitelj Društva Viljem Julijan.

Družini je na pomoč priskočil tudi Gregor Bezenšek, ustanovitelj Društva Viljem Julijan.

Društvo Viljem Julijan

Preostali trije otroci svoje sobe v majhni stari hiši niso imeli niti prej, poleg tega so uničena tudi tla, stene, podboji vrat in toplotna črpalka. Starša Iztok in Anja Irmančnik se s strahom ozirata proti zimi in prosita za pomoč, da bosta lahko obnovila stanovanje in ga naredila ponovno primernega za bivanje. 

"Voda je prišla skozi okna na obeh straneh hiše in dejansko smo izgubili vse bivalne prostore. Izgubili smo kuhinjo, spalnico, omare, v katerih smo imeli oblačila, pralni stroj, sušilni stroj, pečico, hladilnik, preostalo pohištvo in opremo, mnogo oblačil in igrač," pravi Anja.

"V kuhinji smo imeli veliko mizo, ki je bila center našega dogajanja, na njej smo jedli, na njej je hčerka vadila citre in zdaj celotne kuhinje z vsemi elementi vred preprosto ni več."

Uničenje je še posebej prizadelo otroke, med njimi Brino Laro, ki igra citre, ki pa jih je na veliko srečo uspela rešiti pred naraslimi vodami, čeprav z večino drugih stvari družina ni imela takšne sreče. "Med drugim so uničeni tudi naši albumi in s tem mnogi naši spomini," pravi Anja.

Društvo Viljem Julijan


 
"To je starejša hiša, kjer smo se z otroki že pred poplavami stiskali v majhnih prostorih, zdaj pa smo izgubili še to," pove oče Iztok. "Največji problem je, kako bomo preživeli zimo, saj tudi peč ne deluje."

Družina upa na pomoč dobrih ljudi in ob tem upa, da bodo zbrali dovolj sredstev, da bodo lahko hišo ustrezno obnovili in vanjo spet vnesli radost, ki je v njej bivala pred poplavami.

Društvo Viljem Julijan

Donacijo za družino Irmančnik lahko nakažete na TRR SI56 0400 1004 6911 032 (Društvo Viljem Julijan), sklic: SI00 33023 in namen: Donacija za družino Irmančnik – poplave 2023.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol