Uredništvo | 10. 8. 2023, 09:12

V nekaterih krajih se pojavljajo huda obolenja: bodite pozorni pri ravnanju z vodo!

Bobo

Na nekaterih poplavljenih območjih se soočajo s hudimi težavami zaradi črevesnih obolenj.

V dispečerskem centru za zdravstvo (dispečerski center dobimo, ko pokličemo 112) so prejeli že številne klice s poplavljenih območij zaradi pojava črevesnih obolenj, poroča Delo.

"Četudi gre zdaj le za drisko in bruhanje, ne pa še za kakšna hujša obolenja, je treba poiskati pomoč. Če so težave obilne in dolgotrajne, lahko pripeljejo do resnih zdravstvenih stanj, kot je dehidracija. Prebivalci na poplavljenih območjih nimajo dostopa do vsega, kar je v civiliziranem svetu normalno, zato naj poiščejo zdravniško pomoč. Črevesna obolenja lahko zajamejo večje število ljudi," opozarja vodja dispečerske službe zdravstva Andrej Fink, ki je tudi član operativne skupine na ministrstvu za zdravje za obvladovanje poplav

Voda ni pitna

Kot še opozarja Fink, je z vodo na poplavljenih območjih treba ravnati skrajno previdno. "Kljub temu, da iz pip teče na videz čista voda, ta voda na poplavljenih območjih ni pitna, niti ni uporabna za umivanje. Obvezno si je treba razkuževati roke. Nekateri si umivajo roke v potoku, v hudourniku, a to ni ustrezno, saj so v potokih fekalije," pravi in dodaja, da je treba vodo redno prekuhavati, nekaj dni je najbolje uživati ustekleničeno vodo. 

Po njegovih besedah lahko zdravstvene težave povzroči tudi pokvarjena hrana, hrana, ki je bila zmočena v poplavah. Navodilo operativne skupine ministrstva za zdravje je, da se na lokalni ravni uredijo centralna skladišča hrane, kamor bodo ljudje takšno hrano prinesli, da bo šla v uničenje. Nikakor pa se ne sme hrane, ki je bila v poplavah zmočena, uživati, še navaja Delo. 

Fink opozarja, da se bodo v naslednjih tednih pojavile tudi psihološke težave pri žrtvah poplav.

Fink opozarja, da se bodo v naslednjih tednih pojavile tudi psihološke težave pri žrtvah poplav.

Profimedia

"V naslednjem tednu ali dveh se bodo pojavile tudi psihološke težave pri žrtvah poplav. Zato so v občine in vasi že napotene ekipe za psihološko pomoč prizadetim. Za začetek najbolj pomaga razbremenilni pogovor, v katerem dobijo psihološko oporo in zagotovilo, da v nesreči niso sami, čeprav se tako počutijo," je še dejal Fink.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord