16. 8. 2023, 11:53 | Vir: STA

Dobra novica za prizadete v poplavah: znesek na položnici bo občutno nižji

Profimedia

Do cenejše elektrike bo upravičenih od štiri do sedem tisoč gospodinjstev.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je skupaj z dobavitelji elektrike zasnovalo ukrep, s katerim bi vsem poplavljenim gospodinjstvom od avgusta do konca leta zagotovili električno energijo za 0,1 centa na kilovatno uro oziroma en evro na megavatno uro. S tem bi se mesečni račun povprečnega slovenskega odjemalca znižal za skoraj 60 odstotkov.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal minister Bojan Kumer, bi bilo v ukrep po prvih grobih ocenah vključenih med 4000 in 7000 gospodinjstev, ki so bila poplavljena. Točne evidence poplavljenih gospodinjstev sicer še pripravljajo. Mesečni račun povprečnega slovenskega odjemalca električne energije bi se na ta račun znižal za okoli 40 evrov oziroma skoraj za 60 odstotkov.

Mesečni račun povprečnega slovenskega odjemalca električne energije bi se na podlagi novega ukrepa znižal za okoli 40 evrov.

Mesečni račun povprečnega slovenskega odjemalca električne energije bi se na podlagi novega ukrepa znižal za okoli 40 evrov.

Borut Živulović/Bobo

"Gre za ukrep, ki smo ga zasnovali skupaj z vsemi dobavitelji električne energije. Danes je namreč v poplavljenih hišah povišana poraba elektrike tudi zaradi prekomerne porabe črpalk, sušilnih strojev in drugih naprav," je pojasnil Kumer.

Dodal je, da to ne bo edini ukrep, ki ga snujejo na ministrstvu. Spomnil je, da so skupaj s civilno zaščito že vzpostavili hitrejše intervencijske ekipe za vzpostavitev napajanja in oskrbe z električno energijo, za interventni zakon pa snujejo še nekaj ukrepov, ki bodo pripomogli k izboljšanju situacije najbolj prizadetih in ranljivih gospodinjskih odjemalcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord