N. V. | 13. 9. 2022, 21:15 | Vir: STA

Poslance obiskali otroci, ki so preboleli raka. Mnogim so se orosile oči

Twitter/MFA Slovenia

Ta dan je še posebno težek za poslanko Evo Irgl. Zaupala je, da se je z nehvaležno boleznijo srečala tudi njena bližnja oseba.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je v državnem zboru srečala z otroki, ki so zbrani pod okriljem Inštituta Zlata pentljica, ki združuje otroke in mladostnike, ki so zboleli za rakom.

Klakočar Zupančičeva je ob srečanju z otroki poudarila, da lahko njihova izkušnja vsem pomaga razumeti bolezen in življenje ter izrazila svoje občudovanje iter podporo. Pri tem je prav tako poudarila, kako dragoceno je zdravje.

Zgodbe, ki sežejo do srca

Otroci so z zbranimi delili svoje zgodbe o premagovanju bolezni, ob tem pa so se marsikateremu poslancu orosile oči.

Da je jokal, je na Facebooku priznal poslanec in član stranke Gibanje Svoboda Darko Krajnc. Otroci so s predsednico državnega zbora in preostalimi poslanci delili svoje osebne izkušnje premagovanja raka in o posledicah zdravljenja.

Pododbor za spremljanje raka

O svoji izkušnji z rakom je spregovorila tudi poslanka NSi Iva Dimic, ki je poudarila, da je poleg ozdravljenja za otroke, ki so preboleli raka, ključno tudi zagotavljanje kakovostnega nadaljnjega življenja.

"15. septembra imamo odbor za zdravje in takrat bomo uradno, pričakujem, seveda, ustanovili pododbor za spremljanje raka. Prvotni namen tega pododbora v tem mandatu pa je zagotoviti pravico do pozabe diagnoze," je poudarila Dimičeva.

Pravica do pozabe diagnoze bo družbena pogodba, ki bo otrokom po poteku zdravljenja po določenem času zagotovila izbris zgodovine raka iz zdravstvene kartoteke, je dodala poslanka NSi.

Pentljo si je v spomin na sestrino bolezen pripela tudi Irglova

Tudi poslanka Eva Irgl si je pripela zlato pentljo, ki simbolizira boj proti otroškemu raku. To po njenih besedah počne vsako leto: "Vsako leto, ko si pripnem zlato pentljo, se spomnim tudi svoje sestre dvojčice, ki je kot otrok prav tako preživela boj z možganskim tumorjem."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Irgl (@eva.irgl)

Na Instagramu je tako sledilcem zaupala, da se je z nehvaležno boleznijo srečala tudi njena bližnja oseba.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol