A. B./STA | 29. 10. 2022, 13:41

Poslanec Grims prvič javno spregovoril o napadu: imenoval ga je poskus umora

Luka Dakskobler/BOBO

Potisnil ga je po stopnicah ob parkirišču Državnega zbora, pomoč po incidentu pa mu je nudil policaj, ki je varoval navedeno območje. Zdaj je o dogodku spregovoril tudi sam. 

Poslanec SDS Branko Grims je bil v petek v bližini državnega zbora napaden, kar je sam poimenoval kot "poskus umora", na novinarski konferenci pa je povedal, da je slišal še druge besede, a ni prepričan, kdo jih je izrekel.  Napadalec naj bi Grimsa potisnil po stopnicah ob parkirišču, pri čemer se je ta komaj ujel, da ne bi padel po tleh, je poročal POP TV. Nasilnež naj bi ga med odhajanjem tudi močno pljunil.

Bobo

"Zahrbten in strahopeten napad"

"Nekdo me je silovito porinil. Na srečo sem se ujel in nisem padel po stopnicah," je na novinarski konferenci pojasnil Grims in dejal, da je imel srečo, saj imajo stopnice ostre robove, zato bi se lahko dogodek razpletel mnoog huje. Kot je pojasnil, je dogodek videl policist, ki je stražil pred parlamentom. Slednji ga je tudi obvestil, kako je napadalec izgledal. 

Napadalec je bil po navedbah policista oblečen v "rumeno-zeleno balonarsko fluorescentno jakno". 

Ta se je za njim pognal po tem, ko je poslanec prečkal cesto pred parlamentom, kar je sam poimenoval kot organiziran napad iz zasede. Slišal je tudi škodoželjne besede na račun njegovega življenja, a tega, kdo jih je izrekel, ne ve. 

Grims je prepričan, da identifikacija napadalca ne bo težava, saj je v bližini parlamenta veliko kamer, pričakuje tudi, da bo policija dogodek temeljito raziskala. Pričakuje tudi, da bodo odgovorni naredili vse zato, da bo Slovenija spet varna država, kar "zdaj očitno ni." 

Tovrstni dogodki vse pogostejši 

Po njegovih besedah je tovrstnih dejanj, predvsem žaljivk, ki jih je mogoče slišati pred državnim zborom, vse več: "Dve leti, dve leti in pol, vsakič, ko pridem v parlament ali iz njega, tukaj sedijo osebe, ali pa se sprehajajo, ki žalijo, in grozijo," je povedal in napad nanj poimenoval "poskus umora" ne glede na sklepe, ki jih bodo vzpostavili policisti. 

Povedal je, da ga zaradi napada boli rama, a da pomoči v zdravstveni instituciji ni iskal.

Ob zaključku je pozval je k ustvarjanju medsebojnega spoštovanja – "Vsem moramo zagotoviti, da bo Slovenija zanje varna. To mora biti naš skupni cilj," in prebral tudi dve pesmi Svetlane Makarovič, s katerimi je želel do vseh, ki so mu prisluhniti, poslati sporočilo, da je trenutno dogajanje odsev vsega, o čemer se v zadnjih letih nismo pogovorili. Na koncu je izrazil tudi zaskrbljenost, da se bo naslednjič, če se njegovega primera ne bo vzelo resno, verjetno zgodilo kaj mnogo hujšega.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord