R. K. | 3. 7. 2022, 09:10 | Vir: STA

Poslovil se je nagrajeni slovenski pisatelj, novinar, fotograf in organizator dogodkov

Jože Suhadolnik

Preminuli je zadnja leta živel v Afriki, od koder se je še letos javljal tudi v povezavi z vojaškim udarom v Burkini Faso.

V 62. letu starosti je v Burkini Faso umrl slovenski pisatelj, reportažni novinar, fotograf in organizator kulturnih dogodkov in festivalov Andrej Morovič. Za svoje pisanje je prejel vrsto nagrad. Izgubil naj bi boj z dolgotrajno boleznijo.

Ustanovil je tudi klub Gromka na Metelkovi

Morovič se je rodil leta 1960 v Ljubljani, prva leta preživel v Novem Travniku v Bosni in Novem mestu, odraščal pa v Kopru, kjer je izdal svojo prvo knjigo in se začel uveljavljati kot vrhunski stilist.

Po končani gimnaziji je v Ljubljani študiral najprej filmsko režijo, pozneje pa se vpisal na primerjalno književnost in literarno teorijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Kmalu zatem je za 15 let odšel v tujino in se v Ljubljano vrnil leta 1993. Bil je dejaven v AKC Metelkova mesto, kjer je ustanovil klub Gromka oziroma teater Gromki, znan tudi po številnih gostovanjih doma in v svetu.

Bil je avtor številnih literarnih del

Morovič je objavljal v domačih in tujih literarnih revijah, sodeloval na literarnih branjih in pri številnih drugih umetniških projektih doma in v tujini. Prvenec, kratko Priložnost na ulici, je napisal v Avstraliji in leta 1985 izdal v samozaložbi s podporo Kulturne skupnosti Koper. Sledila so dela Prosti tek, Bomba la petrolia, Padalci, Potapljači, Tekavec, Vladarka in druga.

Za svoje delo je bil tudi nagrajen - leta 1987 je prejel nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma in leta 1992 nagrado zlata ptica.

Morovič, ki je zadnja leta živel v Afriki, se je posvečal tudi eksperimentalnemu filmu in kot soavtor podpisal več dokumentarnih filmov. Ukvarjal se je še s fotografijo, bil je reportažni novinar, organizator kulturnih dogodkov in festivalov. Še letošnjega januarja se je javljal iz Burkine Faso, kjer je zadnja leta živel, in za Radio študent poročal o tamkajšnjem vojaškem udaru.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.