25. 6. 2022, 13:00

Do solz: NEPOZABNA recitacija Zdravljice v izvedbi legendarnega Poldeta Bibiča

Youtube/posnetek zaslona

Čeprav ga ni med nami že celih deset let, slišati njegov glas ob praznovanju samostojnosti države, kako nam recitira slovensko himno, je naravnost čarobno. Prisluhnite!

Velikega moža slovenskega gledališča, filma in tudi natisnjene slovenske besede, Slovenci nikoli ne bomo pozabili. Njegovo ustvarjanje v gledališču je zajemalo zelo bogat repertoar izjemnih igralskih stvaritev.

Polde Bibič (1933 - 2012) je dobitnik Prešernove nagrade in Borštnikovega prstana. V svoji dolgoletni karieri je ustvaril več kot 30 filmskih in 150 gledaliških vlog.

Širši javnosti je znan predvsem iz filmov Moj ata, socialistični kulak (1987), Cvetje v jeseni (1973) in Kekčeve ukane (vloga Bedanca; 1968).

Slovenija praznuje dan državnosti!

Ob priložnosti državnega praznika objavljamo posnetek Bibičeve recitacije Zdravljice iz leta 2011 na odru v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

Srčnost, strast, optimizem in ljubezen do domovine so zapuščina, ki jih v Bibičevi recitaciji začuti vsak, ki ima rad Slovenijo.

Zgodovinski trenutek

Dan slovenske državnosti obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani.

Profimedia

Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ