R. K. | 17. 1. 2023, 11:02

Poslovite se od brezplačnega parkiranja: v Ljubljani kmalu 100 novih parkomatov

Žiga Živulović jr./Bobo

Na ljubljanski mestni občini so se odločili razširiti območje s plačljivim parkiranjem, s čimer želijo med drugim zmanjšati število dnevnih migracij v slovensko prestolnico.

Brezplačno parkiranje v Ljubljani se dokončno poslavlja. Če je bilo do zdaj na nekaterih ulicah in cestah v slovenski prestolnici jeklene konjičke še mogoče parkirati brezplačno, se je Mestna občina Ljubljana (MOL) odločila razširiti območje plačljivega parkirnega režima. Tako nameravajo v kratkem na območju Ljubljane postaviti še sto novih parkomatov. 

Nove parkomate so že postavili na Vrhovnikovi ulici na Viču, na ulici Luize Pesjakove v Savskem naselju in na Baragovi ulici za Bežigradom, poroča N1. Največ novih parkomatov bo po navedbah omenjenega medija zraslo na območju parkirne cone 3, kjer je treba parkiranje plačati od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro. Za uro parkiranja je treba odšteti 40 centov

Novi parkomati v Šiški in za Bežigradom

Parkiranje bo po novem plačljivo v Šiški med Vodnikovo in Celovško cesto ter med Goriško ulico in Celovško cesto, pa tudi za Bežigradom med Dunajsko ulico in Ulico Pohorskega bataljona. V vseh primerih bo to znotraj avtocestnega območja, navajajo pri N1.

Mestna občina Ljubljana

O vseh lokacijah novih parkomatov in začetku njihovega delovanja nameravajo na MOL obvestiti javnost. Njihov namen je tudi zmanjševanje števila dnevnih migracij z daljšim časom parkiranja, s čimer bi sprostili več parkirnih mest za stanovalce posameznih območij. Stanovalcem je namreč omogočen nakup parkirne dovolilnice, s katero lahko neomejeno parkirajo na za to določenih javnih površinah.

Cena dovolilnice v prvi in drugi coni je 100 evrov na leto. V prvi coni lahko občani pridobijo le eno dovolilnico na posamezno stanovanje, v drugi coni pa je mogoče pridobiti dve, a je treba za ceno druge odšteti 200 evrov. Cena dovolilnice v tretji coni je 60 evrov, občani pa lahko kupijo še dve dodatni dovolilnici, prvo za 120 evrov in drugo za 180 evrov, so zapisali na spletni strani MOL.

Žiga Živulović jr./Bobo

Plačilo s kartico, a še vedno brez vračila gotovine

Prve parkomate so v Ljubljani začeli postavljati leta 2005. Najprej so stali med Slovensko, Masarykovo, Resljevo in Zoisovo cesto. Parkirne ure pa so se v slovenski prestolnici ob parkirnih mestih vzdolž cestišč v središču mesta pojavile že leta 1971. Parkirne ure so bile predhodnice sodobnih parkomatov

Parkirni sistem so začeli nadgrajevati in posodabljati, dela pa nameravajo predvidoma zaključiti do 20. februarja. Parkirnino bo po novem mogoče plačevati tudi z debetnimi in kreditnimi karticami, gotovine pa ne bodo vračali niti posodobljeni parkomati, so še zapisali pri N1.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol