STA/M.P. | 28. 6. 2022, 13:23

Nova skupina za covid: na čelu bo Fafangel, kje bo Krek?

Bobo

Slovenija ima novo posvetovalno skupino za vodenje prihodnje covidne strategije in priporočil. Nekaj imen je zelo zanimivih, kdo vse bo v njej?

Vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ in vodja nove posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel je na novinarski konferenci predstavil člane posvetovalne skupine za covid-19.

Kot je povedal, bo o epidemičnih priporočilih in ukrepih skupina tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije covida-19, stališča pa javno objavljala na spletni strani NIJZ.

Fafangel je pojasnil, da se bo skupina prvič sestala julija, strateške izsledke pa bodo predstavili v avgustu. Ob tem je napovedal transparentno komunikacijo. 

Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, , v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen, Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, , v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen, Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Bobo

Tehtanje priporočil na podlagi scenarijev A, B in C 

O epidemičnih priporočilih in ukrepih bo skupina tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije covida-19.

Po scenariju A bo veljala paleta priporočil, kot velja sedaj - cepljenje proti covidu-19, izolacija, zračenje prostorov, delo na domu in uporaba zaščitnih mask za zašito sebe in drugih. Tak scenarij bi veljal v primeru širjenja obstoječe koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov.

Scenarij C bi v veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

Profimedia

In kdo so člani nove posvetovalne skupine?

Člane skupine je imenoval v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen.

Skupino bo vodil epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javne bolezni (NIJZ) Mario Fafangel. V njej bosta tudi epidemiologinji Alenka Trop Skaza (namestnica vodje) in Marta Grgič Vitek, pa tudi imunolog Alojz Ihan, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed. 

Antropolog Dan Podjed

Antropolog Dan Podjed

Bobo

Poleg njih bodo v skupini tudi specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, komunikolog Mitja Vrdelja, matematik Janez Žibert in sanitarna inženirka Andreja Kukec.

Bobo

"Dvotirno" vodenje NIJZ

Z uvedbo dvotirnega vodenja NIJZ bo po besedah v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivana Eržena glavno besedo pri "strokovnih zadevah" imel strokovni direktor, torej on.

Direktor NIJZ Milan Krek pri tem po njegovih besedah ne bo imel posebne vloge, bo pa o vsem informiran.

Na vprašanje, kaj je ključna razlika v covidni strategiji, je odgovoril, da so pred tem epidemiologi epidemijo covida-19 na nek način opazovali s strani, vodila pa jo je druga strokovna skupina. Prav tako epidemiologi "niso imeli odprtih kanalov komuniciranja".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.