10. 8. 2022, 14:07 | Vir: STA

Gasilci potrebujejo več pomoči: močna burja otežuje gašenje požara pod Socerbom

Bobo

Razmere na Primorskem se ne umirjajo, ognjenimi zublji še vedno divjajo na težko dostopnem področju. Močan veter otežuje delo helikopterjev, zato vlada razmišlja, da bi kupila dve letali za gašenje.

Požar pri Socerbu je še vedno omejen, ne pa pogašen, je povedal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Iz zraka imajo manj pomoči, kot bi si želeli.

Italijanski kanader je spustil vodo samo enkrat, nato je moral iti na jug sosednje države. Rižanski vodovod kljub dodatnim težavam še zmore oskrbovati slovensko Istro z vodo.

Po prvih grobih ocenah je požar zajel 100 hektarjev površine, je dodal. Težko dostopno območje na meji med Slovenijo in Italijo je sicer poraščeno predvsem s sredozemskim grmičevjem.

Tako kot ponoči je še vedno na delu približno 130 gasilcev. Pomagajo jim štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska. Kmalu pričakujejo še slovenski policijski helikopter.

Razmeroma močna burja podpihuje ogenj in otežuje delo pilotom helikopterjev. Koordinator zračnih sil Tadej Trojner pričakuje, da bo popoldne nekoliko popustila, zvečer pa se spet ojačala. "Jutri naj bi se obrnila v maestral, kar bo še poslabšalo zadevo, tako da upamo, da bomo danes čim bolj uspešni," je poudaril.

Bobo

Aktiviran državni načrt za primer velikega požara 

V torek je Uprava RS za zaščito in reševanje aktivirala državni načrt za primer velikega požara. Kot je pojasnil Brodar, lahko zato angažirajo več sil iz celotne države, poleg tega pa stroške intervencije plača država. Trenutno so na delu gasilci iz širše primorske regije, popoldne jih bodo zamenjali gasilci iz Notranjske.

Na italijanski strani požara so po poročanju Primorskega dnevnika z gašenjem na dobri poti. Krajani Prebenega, ki so noč preživeli v dolinski telovadnici, so se ob 9. uri lahko vrnili v svoje domove.

Tudi zaradi požara pri Socerbu je bila oskrba slovenske Istre s pitno vodo v torek še posebej ogrožena. Rižanski vodovod je zato pozval k maksimalnemu varčevanju. Danes so razmere podobne.

Gasilci se čim bolj izogibajo črpanju iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in se poskušajo priključiti na Kraški vodovod, je povedal Brodar.

Patrik Korelič

Ponoči se je sicer za kratek čas zmanjšal pritok vode s Krasa v Istro. Počila je več kot 80 let stara litoželezna cev, vendar so delavci hitro vzpostavili obvod, je povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman. Iz Kraškega vodovoda tako tudi danes priteka skoraj tretjina vse vode v Rižanskem vodovodu.

Bo Slovenija dobila dve letali za gašenje?

V torek so sicer v vodarno Rižanskega vodovoda pripeljali največ vode s Planinskega polja do zdaj, kljub temu da so nekaj vojaških cistern za kratek čas preusmerili na požarišče pod Socerbom, je povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved

Petra Kozomara

Po Medvedovih besedah se je pokazalo tudi, kako pomembna je bila prisotnost vojaških cistern v bližini, predvsem do trenutka, ko so lahko v skladu z državnim načrtom napotili pod Socerb gasilske tovornjake iz vse Slovenije.

Vlada naj bi zaradi čedalje pogostejših požarov razmišljala o nakupu dveh letal za gašenje znamke Air Tractor, ki bi lahko bili dobavljivi prihodnje leto, je poročala Radiotelevizija Slovenija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.