29. 9. 2022, 10:50

Bo vožnja z ljubljansko vzpenjačo postala predraga? Napovedujejo vrtoglave cene

VisitLjubljana/fotomontaža

Ljubljanski mestni svetniki bodo na prihajajoči seji obravnavali tudi predlog zvišanja cen za vožnjo z vzpenjačo v prestolnici, pri čemer bi se lahko podražile skoraj vse vozovnice. Za mnoge bi tako odšteli kar dvakrat več! 

Oktobrska seja ljubljanskih mestnih svetnikov predvideva obravnavo zvišanja cen za vožnjo z vzpenjačo. Če bodo te sprejete, se bodo cene povzpele za okoli polovico, izjema bo le letna vozovnica.

Predlog torej zajema podražitev skoraj vseh tipov vozovnic, le desetminutna vožnja bi lahko bila za polovico trenutne cene višja.

Visoki stroški, visoke cene vozovnic

Cene vozovnic ljubljanske vzpenjače so bile zasnovane leta 2012, a naj po besedah koncesionarja in na spletu objavljenega gradiva za sejo ne bi več primerno pokrivale stroškov upravljanja, vzdrževanja, obnavljanja in obratovanja vzpenjače.

Vzpenjača je v času koronavirusa in znatnega povišanja stroškov poslovanja in upravljanja poslovala z izgubo, ne glede na vsakoletno finančno pomoč. Zapisali so, da bi morala biti cena oblikovana tako, da skupni prihodek koncesionarja zagotavlja povrnitev investicije v tirno vzpenjačo, vsaj v času trajanja koncesije, in pokriva stroške upravljanja, obratovanja, vzdrževanja in obnavljanja žičniške naprave ter druge stroške, ki jih ima koncesionar z izvajanjem svojih nalog glede tirne vzpenjače.

Za povratno družinsko vozovnico kar 15 evrov 

Zbrali smo cene in jih na podlagi predračunskih izračunov zavoda Ljubljanski grad in strokovne ocene upravičenosti tirne vzpenjače primerjali, kako bi dvig cen vplival na vse vozovnice. Ugotovili smo, da bi posamezniki glede na predlagane cene za enosmerno vožnjo odšteli 3,3 evra, namesto 2,2 evra, denimo povratna družinska vozovnica bi lahko stala kar 15 evrov. 

Ob tem v zavodu želijo tudi ukiniti mesečne vozovnice, "saj z uvedbo letne vozovnice ni bilo več povpraševanja po tem tipu vozovnice", pojasnjujejo po navedbah N1. 

Podobno tudi v Mariboru, a je načrt dviga cen splaval po vodi

Tudi v Mariboru so si pod vodstvom župana Saše Arsenoviča prizadevali dvigniti cene za vožnjo s pohorsko vzpenjačo. Predlog ni užival podpore, pritožili so se tudi mnogi domačini, saj bi se lahko povratne vozovnice podražile s šest na kar 18 evrov.

Čeprav so sprva predlog znižali in ceno predvideli na 13,8 evra, predlog na seji ni bil nikoli obravnavan, s čimer so se sklicevali na nezadostno podporo. 


Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ