9. 8. 2022, 16:26 | Vir: STA

Razmere se zaostrujejo: požar pod Socerbom še dodatno OGROŽA oskrbo Istre z vodo

Bobo

Razmere v Istri se zaostrujejo. Zaradi ognjenih zubljev so morali nekaj cistern preusmeriti na požarišče, zato prebivalce pozivajo, da ne trošjio vode po nepotrebnem. 

V preteklih dneh se je poraba vode v slovenski Istri nekoliko povečala, medtem ko so se razpoložljive količine manjšale.

Kot so sporočili z Rižanskega vodovoda, so v ponedeljek zaprosili za povečanje števila prevozov s Planinskega polja s cisternami, a so morali sedaj nekaj tovornjakov preusmeriti za gašenje požara pod Socerbom. 

Za razliko od nekaterih drugih delov Slovenije v Istri še ni bilo dežja, ki bi vsaj malo omilil sušo. Zato se je še zmanjšala izdatnost vseh virov, iz katerih se napaja Rižanski vodovod.

Iz podtalnice Rižane zdaj črpajo 150 litrov na sekundo, še 50 jih preusmerijo v strugo. Na črpališču Gabrieli pri Sečovljah dobijo le še 30 litrov na sekundo. Suši se tudi vodni vir Gradole na Hrvaškem, tako da Istarski vodovod Buzet Rižanskemu dostavlja 55 litrov na sekundo namesto 60.

Poraba se je v preteklih dneh povečala na 340 litrov na sekundo oziroma 29.000 kubičnih metrov na dan.

Pozivajo k striktnemu spoštovanju ukrepov za varčevanje z vodo

V teh razmerah ne zadoščajo več niti dodatne količine vode, ki jih pripeljejo s cisternami, so ugotovili na Rižanskem vodovodu. V ponedeljek so iz Unice dobili 1615 kubičnih metrov vode.

Upravo RS za zaščito in reševanje so zato zaprosili za povečanje teh količin, vendar je načrte prekrižal požar pod Socerbom. Namesto v vodarno Cepki so morali nekaj cistern peljati tja.

Bobo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.