12. 5. 2022, 10:39 | Vir: STA

Požar v Melaminu: dva huje opečena prepeljali v UKC Ljubljana

Bobo

Gasilskim enotam je uspelo pogasiti požar, ki se je razširil po eksploziji v kočevski kemični tovarni. Medtem se nadaljuje akcija oskrbe poškodovancev, več oseb naj bi bilo pogrešanih.

Po požaru gasilske enote izvajajo hlajenje, je uprava za zaščito in reševanje sporočila na Twitterju.

Po podatkih je več kot 20 poškodovanih, od tega pet huje. Prepeljali so jih v UKC Ljubljana. 

Prebivalce še vedno pozivajo, naj se do končane intervencije, ki po navedbah uprave poteka uspešno, zadržujejo v zaprtih prostorih oz. se ne zadržujejo zunaj na območju 500 metrov od lokacije eksplozije. To je občane na Facebooku pozvala tudi Občina Kočevje.

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin je za Radio Slovenija povedal, da so na terenu vse kočevske gasilske enote, ki so požar uspele omejiti in je pod nadzorom. Po njegovih besedah so vsi poškodovani oskrbljeni, dva huje opečena so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC), ki je aktiviral načrt za množične nesreče.

Tudi huje poškodovani

V ljubljanskem UKC tako sprejemajo poškodovane v eksploziji v Kočevju. Do zdaj so dva pripeljali z helikopterjem, ostale z rešilnim vozilom. "Delo smo prilagodili delu v množičnih nesrečah. Za zdaj je znano, da naj bi pomoč potrebovalo 20 oseb, med njimi so tudi huje poškodovani," so sporočili na Twitterju.

Sicer pa še iščejo dve pogrešani osebi, za katere še ne vedo, ali sta bili v času eksplozije v objektu, je dejal Behin.

Poleg gasilskih enot so aktivirane tudi zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto, pa tudi helikopterska pomoč, sporoča uprava za zaščito in reševanje.

Nevarne snovi iz tovarne naj bi bile zajezene

Zgradba je hudo poškodovana, udar je povzročil popokana okna tudi v okolici. "Nevarne snovi so zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja", še sporoča uprava.

Glavna cesta skozi Kočevje je še vedno zaprta. Obvoz je po lokalnih cestah. Promet preusmerja policija, poroča prometnoinformacijski center.

Ob tem voznike in voznice na relaciji Kočevje-Ljubljana prosijo, da se zaradi pričakovanega večjega števila intervencijskih vozil, umaknejo na desno (ko bo varno)!

Vsem prebivalcem v okolici svetujejo, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem, dokler traja intervencija. Prav tako naj se ne približujejo kraju dogodka, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Tovarna Melamin po okoljski zakonodaji spada med obrate večjega tveganja za okolje. Družba, ki je sicer eden večjih zaposlovalcev v regiji, se namreč ukvarja predvsem z izdelavo smol za barve in lake ter lesno, gradbeno in tekstilno industrijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.