I. D. | 9. 7. 2022, 06:00

Požarna nevarnost je velika. TA regija je najbolj ogrožena.

Profimedia

Lanskoletna sezona požarov je bila druga najhujša v tem tisočletju. Kaj se nam obeta letos?

Agencija Republike Slovenije za Okolje redno objavlja podatke o požarni ogroženosti različnih delov Slovenije. Trenutno večini Slovenije kaže dobro, z izjemo Obale, kjer je ogroženost velika

Indeks požarne ogroženosti za Obalo je 290, za primerjavo, na Bovškem je indeks le 6.

Poleg Obale so izpostavljeni še Brkini, kjer je ogroženost srednja, ter Ljubljana z okolico, Gorenjska in Koroška, ki so malo ogrožene. V vseh drugih delih Slovenije je požarna ogroženost zelo majhna. 

Hrvatska danas

Ocena za leto 2002, ki jo je Evropska komisija izdala na podlagi poročila evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS), svari pred vedno hujšimi sezonami požarov. Letošnja se je začela z daljšo sušo na jugu Evrope, posledično so se tudi požari začeli pojavljati prej. Vplivi podnebnih sprememb so vsako leto očitnejši, gozdni požari so pogostejši in silovitejši, kar je potrdilo tudi poročilo Mednarodnega foruma za podnebne spremembe.

Zato komisija za svoje članice krepi Mehanizem Unije na področju civilne zaščite (UCPM). Leta 2021 je z njim pomagala devetim državam, zračne in kopenske sile je v manj kot dveh avgustovskih tednih aktivirala v gasilskih operacijah v Turčiji, Italiji, Albaniji, Severni Makedoniji, Grčiji in Alžiriji.

Požarna sezona 2021 je bila druga najhujša od začetka spremljanja leta 2000. Poročilo zavzema pan-evropsko regijo, torej Evropo, Bližnji Vzhod in severno Afriko. Več škode kot lani so požari povzročili le leta 2017. Takrat je v Evropi zgorelo precej več kot milijon hektarov površin.

Profimedia

Med najbolj prizadetimi so bile kmetijske površine (25 %), a če seštejemo različne kategorije gozdov, se ti z 28 odstotki znajdejo na prvem mestu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gasilska enota Prevalje (@geprevalje)

Večina požarov je lani gorela avgusta, kar 20 odstotkov vse škode je nastalo na območju Nature 2000. Najbolj na udaru je bila Italija, s Španijo tik za petami. Uničenje zaščitenih območij je še posebej zaskrbljujoče, saj gre za življenjska okolja posebnega pomena, kjer so doma ogrožene rastline in živali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol