20. 6. 2022, 18:01

Pozor, na vidiku so nevihte! Bo zopet klestila toča?

Aleksandra Saša Prelesnik

Čeprav je Slovenijo zajel vročinski val, nas bo po napovedih vremenoslovcev hkrati oplazila tudi hladna fronta.

Evropo je zajel prvi letošnji vročinski val, marsikje so ob tem namerili rekordne junijske temperature. Na Češkem in v Nemčiji se je segrelo do 39 stopinj, na Poljskem 38 stopinj, v Švici 37 stopinj in v Avstriji do 36,5 stopinj, so zapisali na Facebook strani Agencije republike Slovenije za okolje. A hkrati je nad Evropo tudi hladna fronta, ki lahko prinese nevihte.

Na Primorskem bo vročina dosegla vrhunec proti koncu tedna

Vročina se bo v naslednjih dneh delno razširila tudi k nam, čeprav vremenoslovci napovedujejo, da bo najbolj vroč zrak ostal nekoliko južneje od naših krajev. Bodo pa manjše vremenske motnje povzročale nestabilnost ozračja in posamezne nevihte. 

Vreme bo tudi pri nas nadpovprečno toplo za ta čas, saj se bo temperatura zraka vsak dan povzpela nad 30 stopinj. V osrednji Sloveniji bo najbolj vroč dan torek, na Primorskem pa se bo vročina stopnjevala in bo po napovedih meteorologov vrhunec dosegla v četrtek ali petek. K večji vročini bodo prispevala tudi suha tla.

Aleksandra Saša Prelesnik

Dotaknila se nas bo tudi hladna fronta

Čeprav nas je zajela vročina, pa je nad srednjo Evropo trenutno tudi hladna fronta, ki bo v noči na torek oplazila Slovenijo. Zaradi stika dveh zračnih mas so predvsem na severu in severovzhodu države možne nevihte, tudi z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo. Predvsem v severni polovici države obstaja možnost neviht tudi v naslednjih dneh, napovedujejo vremenoslovci.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol