R. K. | 23. 2. 2023, 14:30

Pozor! Najslabše plačani bodo plačevali več socialnih prispevkov

Profimedia/fotomontaža

Zneski so se povečali, ker se je v Sloveniji lansko leto zvišala povprečna plača.

Za zaposlene na minimalni plači in veliko večino samozaposlenih se bodo zaradi rasti povprečne plače povečali zneski socialnih prispevkov, kar pomeni, da bodo morali po novem skupno namesto 451 evrov plačevati 464 evrov mesečno. Skupen znesek bo torej za 13 evrov višji.

Višina prispevkov najslabše plačanih v državi se v nasprotju z večino delovno aktivnih ljudi, ki prispevke plačujejo od dejanske plače, določajo v razmerju 60 odstotkov do višine povprečne plače v preteklem letu.

Statistični urad Republike Slovenije je izračunal, da je povprečna bruto plača v državi leta 2022 znašala 2.023,92 evra mesečno, kar je za 54,3 evra več kot leta 2021. V skladu s tem pa so se povišali tudi najnižji prispevki, poroča N1.

Profimedia

Višje zneske bo treba prvič plačati marca, prispevki od januarske plače, ki jih je bilo treba poravnati v februarju, pa so ostali enaki. 

Se samostojno podjetništvo kmalu ne bo več splačalo?

Samozaposleni se sicer lahko odločijo in plačujejo višje prispevke, določena je tudi njihova zgornja meja, ki bo letos znašala 2.705,97 evra mesečno. To je 72,63 evra več kot do zdaj. Od 81.000 samozaposlenih, kolikor jih je po podatkih finančne uprave v Sloveniji, jih kar 83 odstotkov plačuje minimalne prispevke, so zapisali pri omenjenem mediju.

Borut Živulovič/Bobo

Vlada že nekaj časa obljublja tudi obsežne davčne spremembe, s katerimi naj bi po besedah koordinatorja Levice Luke Meseca status samostojnega podjetnika naredili manj privlačen. To bi lahko pomenilo večje davčno breme za samozaposlene ali zmajševanje deleža tistih samozaposlenih, ki so upravičeni do plačila minimanih prispevkov, so zapisali pri N1.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord