P.M. | 17. 4. 2023, 21:01

Nikar ne zaužijte te gobe, čeprav je nekoč veljala za užitno

M.P./Facebook/fotomontaža

Simptomi zastrupitve ob morebitnem zaužitju se lahko pojavijo šele več kot pet ur po zaužitju.

Gre za gobo pomladanski hrček (Gyromitra esculenta), ki jo najpogosteje najdemo ob štorih ali koreninah iglavcev. Te gobe se lahko na več lokacijah po Sloveniji pojavljajo prav v tem letnem času. Da so več primerkov teh gob opazili tudi na območju ljubljanskega Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, so opozorili na svojem Facebooku. "Sicer ob neuradni poti, ki poteka ob zunanji ograji ZOO Ljubljana," a previdnost vendarle ni odveč.

Varljivo ime

"Pri nabiranju darov, ki nam jih nudi narava – naj gre za čemaž, hmeljeve poganjke, penuše in druge rastline oziroma najrazličnejše gobe, vselej upoštevajmo pravilo, da nabiramo le tisto, kar z vso gotovostjo prepoznamo," so zapisali.

Znanstveno ime glive sicer nakazuje, da gre za užitno vrsto gobe, saj izraz "esculenta" izhaja iz latinske besede za užitno. A je pomladanski hrček smrtno strupena vrsta, opozarjajo.

"Tradicionalno je goba veljala kot varna za uživanje, če se jo je posušilo oziroma dobro prekuhalo, strupene snovi so namreč pri segrevanju lahko hlapljive."

Prvi simptom zastrupitve je izrazita zmedenost

Tudi dandanes je kot varna za uživanje goba označena v več priročnikih in ponekod na spletu, a pomladanski hrček vsebuje toksin giromitrin.

Zaradi redkosti v naravi je pomladanski hrček uvrščen na rdeči seznam gob.

Zaradi redkosti v naravi je pomladanski hrček uvrščen na rdeči seznam gob.

Profimedia

"Odmerek, ki je lahko usoden za življenje človeka, je ocenjen kot zaužitje 0.4-1 kg (odrasli) oziroma 0.2-0.6 kg (otroci) svežih termično neobdelanih gob."

Simptomi zastrupitve ob morebitnem zaužitju se lahko pojavijo šele več kot pet ur po zaužitju gobjega obroka. Značilen simptom zastrupitve je tudi izrazita zmedenost. V roku dveh dni lahko sledijo akutne poškodbe jeter, redkeje tudi akutne poškodbe ledvic.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol