J. B. | 3. 12. 2022, 16:00

Pozor, podgane v Ljubljani! Poglejte, kje jih je največ, da vam ne pokvarijo razpoloženja ob lučkah in kuhanem vinu

Profimedia/fotomontaža

Ni ga velikega mesta, ki bi bil imun za to težavo, s katero se spopada tudi Ljubljana. Zato bodite le pazljivi, ko se boste naslednjič sprehajali po glavnem mestu Slovenije.

Ste vedeli, da na svetu živi skoraj sedem milijard podgan? Če se malce pošalimo: dovolj jih je, da bi vsaj Zemljan lahko imel svojo. Toda prepričani smo, da se zdi ideja o takšnem "hišnem ljubljenčku" odbijajoča marsikomu. Prav zato je marsikdo še kako zastrigel z ušesi ob podatku, da so podgane še kako prisotne tudi v Ljubljani.

Novo žarišče

Novinarji N1 so opravili zanimivo raziskavo. Po Ljubljani so se sprehodili z infrardečo kamero in prišlo do spoznanja, da je v slovenski prestolnici novo žarišče teh mladih glodalcev. Teh naj bi bilo ogromno predvsem v Miklošičevem parku, posledično tudi v sosednji Miklošičevi ulici, od koder prihajajo pričanja zgroženih občanov, da podgane švigajo sem in tja.

"Tako rekoč vse letošnje pobude so se nanašale na povečano število glodalcev v Miklošičevem parku in Miklošičevi ulici," so za N1 potrdili na občini.

V Miklošičevem parku so si podgane dom uredile predvsem v dveh velikih kavkaških krilatih oreškarjih. "Miklošičev park je zaradi bližine starega mestnega jedra precej obljuden, v njem se sprehajajo družine z otroki, pogosto tudi turisti. Mimoidoča, ki živi v njegovi bližini, nam je ob snemanju zaupala, da prav na dotični drevesi, v katerih je podgan največ, pogosto plezajo otroci, zaradi trhlega in preperelega lesa, v katerem so si podgane ustvarile rove, pa jo je že večkrat zaskrbelo, da bi se drevesi lahko v nekem trenutku podrli," so ob tem zapisali pri N1.

Profimedia

Kot so za N1 potrdili na Mestni občini Ljubljana, iščejo rešitev, kako se znebiti podgan, ki so se naselili v omenjenih dveh dresevih. V tem letu so že večkrat opravili splošno deretizacijo, a zdi se, da niti to ni pretirano pomagalo, da bi se znebili "nepovabljenih gostov". 

Kot še dodaja N1, je Miklošičev park le eno od "podganjih žarišč" v Ljubljani, problematična so tudi obrežja ob Ljubljanici, območje Metelkove in Wolfove ulice, park Tabor, Bavarski dvor in Poljanski nasip

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord