Špela Šimenc | 17. 4. 2023, 19:00

Pozor, sevanje nas obkroža: je Slovenec z novim produktom odkril inovativno rešitev?

arhiv: Luka Verdnik

Včasih se mora zgoditi kaj slabega, da se lahko rodi nekaj dobrega. Vsaj tako se zdi pri zgodbi 40-letnega magistra ekonomije, Luke Verdnika iz Velenja. Vse se je začelo ob večernem pogovoru z ženo. 

Po končanem študiju je Luka Verdnik 12 let uspešno opravljal delo v številnih organizacijah in podjetjih. Ob svojem delu za mednarodno podjetje se je po sedmih letih zelo intenzivnega dela v prodaji soočil tudi z izgorelostjo. O tem mu ni težko govoriti. "Takrat sem spoznal, da je potrebno nekaj spremeniti, začutil sem, da v življenju potrebujem popoln preobrat.ʺ Odločil se je, da gre 'na svoje'. Njegov nov začetek je dobil ime Lotus Safe, poslovna ideja pa je v praksi zaživela konec leta 2019.

arhiv: Luka Verdnik

Ideja se je rodila ob večernem pogovoru

V svojem podjetju Luka Verdnik razvija in proizvaja praktične in inovativne izdelke za zaščito pred radiofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem. Za začetek nas zanima, kako je sploh prišla ideja za tako drugačno področje od tistega, s katerim se je Luka Verdnik ukvarjal prej?

ʺNekega večera sva z ženo Niko aktivno razmišljala o otrocih. Takrat sva se že nekaj časa soočala s težavami z zanositvijo in razmišljala sva o tem, kaj še lahko spremeniva v najinem življenjskem slogu.ʺ

ʺPogovor je pripeljal do razmišljanja o mobilnih napravah. Najprej sva govorila o tem, kako naprave vse bolj vplivajo na potek našega dneva in na tok našega razmišljanja, miselne procese, vedenje ... Potem pa se logično človek vpraša tudi, ali vplivajo tudi na naše fizično zdravje,ʺ pravi sogovornik, ki je takrat pričel to področje vedno bolj aktivno raziskovati.

Sprva z brskanjem po internetu, kasneje pa s proučevanjem bolj zahtevnih in obširnih znanstvenih raziskav. ʺTam sem prebral in izvedel dovolj, da me je tematika začela zelo zanimati. Kupil sem prvo, enostavno napravo za merjenje visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja. Postavil sem jo ob mobilni telefon. Naprava je zažarela rdeče in začela močno piskati. Mejne vrednosti, ki so izračunane in določene z namenom, da ne škodujemo svojemu zdravju, so bile ob stiku telefona z napravo močno presežene. Rdeča piskajoča barva je žarela skoraj do oddaljenosti enega metra telefona od naprave,ʺ pripoveduje in doda, da je tisti trenutek vedel, da si nujno želi za lastno uporabo narediti izdelek, ki mu bo pomagal zaščititi organe v telesu in poskrbeti da tovrstno sevanje ne bo negativno vplivalo na njegovo zdravje.

arhiv: Luka Verdnik

Videl je poslovno priložnost, da s takimi izdelki pomaga tudi drugim. Prijavil se je na razpis P2 2020 - za mlada in inovativna podjetja.

Njegov razvojni projekt je bil leta 2020 s strani Slovenskega podjetniškega sklada izbran med top 20 inovativnih projektov iz Vzhodne Slovenije.

To je bila sogovorniku poleg dobrodošle finančne podpore dobra potrditev, da je na pravi poti. Kmalu zatem mu je uspelo izdelati delujoči prototip in prvi izdelek za zaščito pred sevanjem je lansiral na slovenski trg. Z velikim ponosom nam pove, da je leta 2021, dve leti po začetku aktivne uporabe svojega prototipnega izdelka, postal očka hčerki Emi. Sam se sprašuje, ali gre za naključje ali posledico.

Domač razvoj in proizvodnja (od A do Ž)

Podjetje danes vrši razvoj in proizvodnjo izdelkov za zaščito pred sevanjem mobilnih naprav od A do Ž. Med izdelke, ki se prodajajo pod njihovo blagovno znamko sodijo različne zaščitne blazine, odeje, torbice za telefone, ovitki za telefone. Delujejo po principu Faradayeve kletke. Vsi imajo vgrajeno mehansko zaščitno plast, ki preprečuje prehod zdravju škodljivega sevanja v smeri proti telesu.

Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJE. Pogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

arhiv: Luka Verdnik

ʺTovrstna sevanja lahko dokazano vplivajo na veliko zdravstvenih težav, kot so npr.: glavoboli, nespečnost, neplodnost, poškodbe in razpad celic v telesu, pojav depresije, pojav rakastih obolenj in še mnogo več. Veliko znanstvenih raziskav, ki preučujejo možne negativne vplive sevanja mobilnih naprav na zdravje je dostopnih na spletni strani podjetja,ʺ pravi sogovornik.

Trenutno najbolj prodajan izdelek je zaščitna blazina, ki jo lahko uporabljamo doma ali kjerkoli drugje. Umestimo jo med napravo in telo, kot zaščito proti sevanju, ki ga naprava oddaja.

Sogovornik poudarja, da lahko že z nekaj enostavnimi spremembami pri načinu uporabe naprav močno zmanjšamo negativni vpliv visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja na naše zdravje, telo in vitalne organe.

arhiv: Luka Verdnik

Največja težava, kot pove Luka Verdnik, so mobilni telefoni: ʺTe imamo dandanes vedno in povsod s sabo in so v nenehnem neposrednem stiku z našim telesom. To pa je najhuje, saj je prav čim večja oddaljenost naprave od telesa ključna za učinkovito zmanjševanje intenzitete in negativnih  vplivov RF EM sevanj na naše zdravje.ʺ

Kaj lahko stori vsak izmed nas? Sogovornik svetuje, da mobilne, wifi, bluetooth in lokacijske prenose podatkov izklapljamo vsaj takrat, ko jih aktivno ne potrebujemo.

ʺČe smo vseskozi priklopljeni na vse, je sevanje bistveno večje.  Zelo odsvetujem tudi spanje s telefonom ob glavi. To je nekaj, kar res moti spanec. Za teh osem ur je  telefon najbolje odložiti v torbico, ki smo jo razvili posebej za ta namen, ali pa ga odnesti v drugo sobo  Luka Verdnik vse to svetuje tudi svojih strankam. Teh je vedno več in se vračajo, številni med njimi po več izdelkov. Podjetje raste nekoliko počasneje, kot bi si želel, kar pripisuje majhni ozaveščenosti ljudi o problemu in tematiki. Topli odzivi njegovih naročnikov izdelkov pa so tisto, kar ga motivira, da vztraja na novo začrtani poti.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord