R. K. | 20. 2. 2023, 11:32

Pozor! Vas je delodajalec pri januarski plači prikrajšal za dodatke? Delavska svetovalnica opozarja, na kaj morate biti pozorni

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Pri organizaciji, namenjeni delavcem, so opozorili na nepravilnosti, ki so jih zaznali pri izplačevanju plač.

Pri Delavski svetovalnici opozarjajo na nepravilnosti, ki so jih v povezavi z izplačilom plač v zadnjem obdobju, po tem ko se je minimalna plača povišala, zaznali pri nekaterih delodajalcih. Delavke in delavce na minimalni plači zato opozarjajo, naj pozorno pogledajo svoje plačilne liste. Še posebej pa naj bodo pozorni na svoje dodatke oziroma stimulacije. Zlasti, če so jih pred tem redno prejemali.

Večina dodatkov se k minimalni plači ne všteva

Kot so pri Delavski svetovalnici zapisali v svoji objavi na Facebooku, so na plačni listi delavca na minimalni plači videli pred kratkim zaznali, da mu je z januarsko plačo izginil dodatek, ki ga je pred tem redno prejemal.

Podobno pa so zaznali tudi na raznih spletnih forumih, kjer se širijo informacije, da naj bi delavkam in delavcem določeni dodatki in stimulacije "čudežno izginjali"; oziroma naj bi se zmanjševali. 

Profimedia

Ob tem so izpostavili, da je v pogodbi o zaposlitvi navedena bruto osnovna plača. Če je ta nižja od obvezne izplačane bruto minimalne plače, je na plačilni listi naveden tudi dodatek do minimalne plače. Tega pa ne smemo zamenjevati z drugimi dodatki, ki se ne vštevajo k minimalni plači.

Vsi dodatki, ki so na plačilni listi, se zato ne smejo vštevati do minimalne plače, temveč nad njo, so opozorili. Zato je treba biti na to, ali je s plačilne liste kak dodatek izginil neupravičeno, še posebej pozoren.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol