N. V. | 6. 11. 2022, 07:00

Pozor: v prihajajočem tednu bodo na voznike poostreno prežali policisti

Ob praznovanju martinovega se začenja vseslovenska akcija Slovenija Piha 0.0.

V ponedeljek 7. novembra, se začenja vseslovenska akcija Slovenija Piha 0.0, s katero želijo slovenski policisti ob praznovanju martinovega vplivati na zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola pri udeležencih v prometu in celovito opozarjati na druge škodljive učinke alkohola za posameznika in družbo. Akcija bo potekala do konca martinovanja, in sicer do nedelje, 13. novembra 2022.

Kot je ob najavi akcije dejal vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun, bodo policisti v tem času pri voznikih preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Tiste, ki bodo "napihali 0,0", čaka posebna nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu Policijskega orkestra z gosti, ki bo konec novembra.

Raba alkohola v Sloveniji je velik problem

Škodljiva raba alkohola v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni, ekonomski in tudi družbeni problem. "Žal smo v Sloveniji sprejeli pitje alkohola v družbi kot nekaj samoumevnega. Po številkah smo med državami Evropske Unije na 7. mestu po porabi alkohola, kar želimo na Ministrstvu za zdravje s pozitivnim pristopom spremeniti," je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Novembrski čas okoli martinovega pa je še toliko bolj znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Podoben nadzor bodo izvajali še naslednji mesec, v tako imenovanem veselem decembru.

Za volan le trezni

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake pete smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Zato: za volan le trezni! "Ne zaradi kazni, temveč zaradi lastne varnosti in varnosti drugih prometnih udeležencev. Skupaj poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse," je poudaril Kapun.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord