30. 6. 2022, 08:05 | Vir: STA

Pozor! To je zadnji dan, ko lahko unovčite bone, ki smo jih prejeli med epidemijo

bobo

Skupaj smo porabili že okoli 82 odstotkov skupne vrednosti bonov 21. Presenetilo vas bo, kam jih je šla skoraj polovica.

Izteka se veljavnost turističnih bonov in bonov za gostinstvo, turizem, šport in kulturo, t. i. bonov 21. Porabiti jih je mogoče le še do konca junija. Podatki finančne uprave kažejo, da je bilo unovčenih okoli 82 odstotkov vrednosti bonov, medtem ko okoli

Bobo

97 milijonov evrov ostaja neporabljenih.

Porabili smo večino skupne vrednosti turističnih bonov

Turistične bone je vsem prebivalcem Slovenije v luči pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon, polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Po dveh podaljšanjih jih je bilo mogoče do danes unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov 19. junija 2020 do nedelje unovčenih za 293,4 milijona evrov turističnih bonov. To je 82 odstotkov skupne vrednosti vseh izdanih bonov, medtem ko jih je neizkoriščenih še za okoli 63,5 milijona evrov. Natančnejše podatke o unovčevanju bonov bodo na Fursu predstavili v prihodnjih dneh.

Bobo

Tudi bone 21 smo Slovenci večinoma že izkoristili

Bon 21 pa lahko prebivalci Slovenije - polnoletni v vrednosti 100 evrov in mladoletni 50 evrov - še danes unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Upravičenci so od začetka njihovega unovčevanja 16. julija lani do nedelje unovčili za več kot 153,5 milijona evrov bonov 21. Tudi v tem primeru gre za okoli 82 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. V začetku tedna je bilo tako na voljo še nekaj več kot 33 milijonov evrov vrednosti teh bonov.

Bobo

Največ bonov 21 porabljenih za gostinske in turistične dejavnosti

Podatki po dejavnostih kažejo, da je šla skoraj polovica bonov 21 v 10 mesecih njihovega unovčevanja v sektor gostinstva, dobra tretjina pa v turizem. V kulturo, kamor sodijo tudi nakupi knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, so uporabniki usmerili manj kot 15 odstotkov prejetega zneska, manj kot 10 odstotkov pa je odpadlo na področje športa. Tudi na tem področju bo Furs natančnejše podatke predstavil po izteku veljavnosti bonov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ