7. 7. 2022, 12:35

Kočevski župan tudi uradno v predsedniški boj

Bobo

Kot je napovedal, bi si kot predsednik države prizadeval za vsebinske spremembe te pomembne funkcije. Kaj bi počel drugače?

Kočevski župan Vladimir Prebilič je v Medvodah predstavil svojo kandidaturo za predsednika republike. V boj za predsednika republike se podaja s podpisi volilk in volilcev in s podporo 45 neodvisnih slovenskih županj in županov.

Za povečanje pristojnosti predsednika države

Prebilič se zavzema tudi za to, da funkcija predsednika ne bi bila več zgolj protokolarna, temveč da bi se povečale nekatere predsedniške pristojnosti.

Ob tem je poudaril, da je po njegovem mnenju treba funkcijo predsednika popolnoma spremeniti in ji dati pomembno vsebino, saj je “funkcija predsednika degradirana na protokolarno raven”, poroča N1 Info.

Bobo

Poudarek na zunanji politiki

“Predsednik države je edini, ki je neposredno izvoljen in uživa najvišjo stopnjo legitimnosti," je poudaril. Prav zaradi tega Prebilič tudi meni, da bi moral predsednik sooblikovati politično življenje v naši državi.

Kot je dodal, bi moral biti predsednik republike najbolj dejaven na področju zunanje politike, prisoten bi moral biti tudi na področju varnostne politike, v domačem okolju pa bi moral imeti bolj proaktivno vlogo.

Za N1 je potrdil, da je imel pogovore tudi z nekaterimi strankami – tudi s predstavniki ene parlamentarne -, ki jih je zanimalo njegovo mnenje, a so se pri tem ustavili. Poudaril je še, da je aktualni predsednik Borut Pahor “galantno in dostojno” opravljal funkcijo predsednika, a da mu ni vzor. Kot tega je, kljub temu da je bil svetovalec Danila Türka, izpostavil Janeza Drnovška.

Trije mandati županovanja v Kočevju

Prebilič kočevsko občino vodi že tretji mandat. Med letoma 2006 in 2008 je bil osebni svetovalec takratnega predsednika SD Boruta Pahorja za področje notranjih zadev, med letoma 2008 in 2011 pa svetovalec predsednika republike Danila Türka za področje domoljubja in veteranskih organizacij.

Kočevje

Kočevje

Profimedia

Doktoriral je na področju obramboslovja, med letoma 2007 in 2011 je bil predstojnik katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec