21. 11. 2023, 08:10 | Vir: STA

Pred mariborskim Večerom napovedan protestni shod proti selitvi medijske hiše

Bobo

Hkrati bo za tiste, ki so v Ljubljani in bi prav tako radi izrazili osebno podporo, ob isti uri protest potekal tudi pred vhodom v Radiotelevizijo Slovenija. 

Novinarski kolektiv časnika Večer bo skupaj s sindikatoma in aktivom Društva novinarjev Slovenije ob 16. uri pred stavbo Večera v Mariboru pripravil protest, s katerim po nedavnem javnem branju pred časopisno hišo še na ta način skušajo izraziti nasprotovanje selitvi v prostore v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča.

Udarec za uredniško kredibilnost

Hkrati bo za tiste, ki so v Ljubljani in bi prav tako radi izrazili osebno podporo, ob isti uri protest potekal tudi pred vhodom v Radiotelevizijo Slovenija.

Zaposleni v mariborski medijski hiši Večer so prejšnji teden javnost opozorili, da je predlagana selitev Večera iz sedanje zgradbe, ki sta jo prejšnja lastnika pred časom prodala, v prostore, ki so v lasti župana, "absolutno nesprejemljiva", saj bi pomenila "nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost".

Kot je povedal predstavnik zaposlenih Rok Kajzer, so trdno prepričani, da bodo negativne posledice predlagane selitve za njihovo medijsko hišo bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov.

Novinarji in novinarke medija Večer.

Novinarji in novinarke medija Večer.

Bobo

Selitev v prostore Galerije Gosposka je po njihovem mnenju nedopustna prvič zato, ker je zgradba, v kateri deluje uredništvo Večera, neločljivo povezana z mariborsko in slovensko medijsko krajino, drugič pa zato, ker so prostori, v katere jih nameravajo preseliti, v lasti aktualnega župana.

Ob tem preko spleta že nekaj dni poteka tudi podpisovanje peticije Za Večer! Proti selitvi, za avtonomijo novinarstva, s katero prav tako opozarjajo, da je selitev v prostore aktualnega nosilca politične moči nesprejemljiva.

"Večer je nacionalni, regionalni in lokalni medij in ima Maribor v svojem bistvu. Visoko profesionalni in neodvisni novinarji, ki pokrivamo teme v mestu, bi bili s selitvijo izpostavljeni dvomom o verodostojnosti, kar je nedopustno," so zapisali v peticiji, ki jo je doslej podpisalo že več kot 600 ljudi.