J. B./STA | 22. 4. 2023, 12:06

Ugledna medijska hiša odpustila urednico, ki si je privoščila sramoto vseh sramot

Profimedia/Die Aktuelle/fotomontaža

Ponižajoče, neokusno, grozljivo, ogabno, primitivno - vse to in še več je bil novinarski prispevek, zaradi katerega so že začele padati glave.

Anne Hoffmann, urednica nemškega tabloida Die Aktuelle, je v petek izgubila službo zaradi objave izmišljenega intervjuja z nekdanjim dirkačem formule 1 Michaelom Schumacherjem. Pogovor, ki ga je generirala umetna inteligenca, je v državi povzročil veliko razburjenje.

Nikoli se ne bi smel pojaviti

"Ta neokusen in zavajajoč prispevek se ne bi smel nikoli pojaviti. Nikakor ne ustreza novinarskim standardom, ki jih mi - in naši bralci - pričakujemo. Anne Hoffmann z današnjim dnem ni več glavna urednica Die Aktuelle," je v petek dejala Bianca Pohlmann, generalna direktorica revij Funke.

Medijska hiša se je obenem opravičila družini Schumacher. Ta je za dpa potrdila, da bo proti tabloidu Die Aktuelle oziroma medijski skupini Funke zaradi zavajajočega intervjuja sprožila sodni postopek.

Na naslovnici revije Die Aktuelle je bila ta teden Schumacherjeva fotografija z naslovom: "Michael Schumacher: Prvi intervju!" Manjši podnaslov spodaj pa se glasi: "Sliši se varljivo resnično."

Profimedia/Die Aktuelle/fotomontaža

V članku postane jasno, da je tabloid pisal o lažnem intervjuju, ki ga je ustvarila spletna stran s pomočjo tehnologije umetne inteligence (AI).

Hude in dolgotrajne posledice

Schumacher živi v popolni osami, odkar si je med smučanjem leta 2013 resno poškodoval glavo. Nesreča je pustila hude in dolgotrajne zdravstvene posledice, kar pomeni, da ne more govoriti ali hoditi. Od nesreče ga ni bilo več v javnosti, tabloid pa je zavajajoče namigoval, da je Schumacher razkril podrobnosti svojega okrevanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord